www.tukartayarbaru.blogspot.com : Email. tukartayarbaru@gmail.com

Monday, 15 August 2011

GEMPAR...... SPR KUDA TUNGGANGAN UMNO ATAU DIPERKUDAKAN UMNO?


KOTA BHARU, 15 Ogos: Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang ada pada hari ini tidak mendapat kepercayaan awam, bahkan dalam tindak tanduk mereka dianggap ‘lebih Umno’ daripada ‘Umno’.

Bahkan keadaan itu, mengikut dakwaan  Ahli Parlimen Kota Bharu, Datuk’ Wan Abdul Rahim Abdullah (gambar) menyebabkan SPR sangat memalukan oleh kerana ‘tidak mendapat kepercayaan awam’.

“Dan ini bercanggah dengan Perkara 114 (2) dalam Perlembagaan Persekutuan bahawa Yang di-Pertuan Agong hendaklah masa melantiknya itu memandang kepada mustahaknya diadakan suatu Suruhanjaya Pilihan Raya ‘yang mendapat kepercayaan aswam’.
 
“SPR yang ada pada hari ini memang ‘tidak mendapat kepercayaan awam’ apabila ianya selalu dipertikaikan, selalu membuat hujah-hujah dan penjelasan yang berat sebelah, yang memang rakyat tidak memberikan kepercayaan kepada SPR,” ujarnya.

Beliau yang juga mantan Speaker Dewan Undangan Negeri Kelantan menarik perhatian kepada contoh (amalan) yang berlaku pada negara luar termasuk di India, Pakistan dan Bangladesh di mana mantan Hakim dan peguam dilantik sebagai ahli SPR.

“Dan mereka itu dari sudut disiplin kerjanya tidak tertakluk patuh kepada kerajaan oleh kerana mereka bukan dari 'goverment serving'.

“Dan kuasa yang diberikan kepada SPR di sana ialah sehinggakan mereka itu menjadi ‘kerajaan sementara’, apabila Parlimen mereka dibubarkan dan parti yang berkempen, maka yang menjadi ‘kerajaan sementara’ itu ialah SPR.

“Jadi begitu hebat tugas dan tanggungjawab serta kepercayaan rakyatnya kepada SPR.

“Dan kalau dibandingkan dengan Malaysia ini, memang jauh ketinggalan,” katanya kepada pemberita pada Majlis Ramah Mesra dan Make Colek Ahli Parlimen Kota Bharu bersama Bloggers dan Facebookers di pekarangan Pejabat PAS Kawasan Kota Bharu, (Berek 12) di sini malam tadi.

Turut hadir dan menjadi ‘fasilitator’ mantan Ketua Pemuda Umno Ketereh, Sabri Shafei yang juga aktivis facebooker  ‘Umno Tumpas’.

Majlis dihadiri lebih 100 orang bloggers dan facebookers. Turut hadir ahli Minda Evolusi Rempit Anak Kelantan (MERAK).

Wan Rahim mengulas perkembangan terbaru politik negara membabitkan SPR di mana kepimpinan PAS Pusat mendesak Pengerusi dan Timbalan Pengerusi SPR agar meletakkan jawatan kerana dianggap gagal menjalankan tugasnya.

Ini ekoran pendedahan ketirisan yang berlaku dalam daftar pemilih yang tidak bersih di samping kegagalan mempertahankan SPR sebagai badan bebas sebagai mana desakan dibuat Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar.

Wan Rahim menyeru kepada ahli-ahli SPR supaya kembali kepada Perkara 114 (2) Perlembagaan Persekutuan.

“Dan membuat suatu anjakan bahawa mereka perlu menjalankan tugas dengan lebih telus, bertanggungjawab dan tidak memihak serta paling penting bagi ‘mendapat kepercayaan awam’,” katanya.

0 comments:

Post a comment

Popular Posts

 

About Me

tukartayarbaru
BERIKHTIAR DAN MENDOAKAN KESEMBUHAN SEMUA
View my complete profile

tukartayarbaru

tukartayarbaru

Malaysiakini

Harakah

Utusan Online

Kosmo Online