www.tukartayarbaru.blogspot.com : Email. tukartayarbaru@gmail.com

Wednesday, 21 December 2011

AWANG ADEK BAKAL DIPECAT? RASUAH DALAM AKAUN PERIBADI DIKATA HADIAH......JAHAT ORANG UMNO NI....Timbalan menteri kewangan Datuk Dr Awang Adek menafikan dakwaan rasuah ke atas beliau yang dibuat satu blog tanpa nama, bahawa beliau telah menerima rasuah untuk meluluskan kontrak membina bangunan kerajaan.

"Saya bersedia untuk menjelaskan pada masa sesuai kerana saya pasti saya tidak membuat apa-apa kesalahan," katanya kepada Malaysiakini, semalam.

Tambahnya, beliau akan membuat penjelasan setelah beliau menerangkan beberapa isu berkaitan dengan dakwaan itu.

Dakwaan memeranjatkan itu dibuat oleh blog bernama 'Thewhistleblower711' yang mula aktif sejak 24 November lalu.

Empat orang individu dinamakan dalam blog berkenaan termasuk Awang Adek berhubung satu kontrak Jabatan Kerja Raya yang didakwa diberikan kepada satu syarikat milik seorang pemimpin bahagian Umno Johor.

Kontrak berkenaan didakwa untuk menyediakan perkhidmatan kepada Bangunan Sultan Iskandar, yang sebelum ini dikenali sebagai Kompleks Kastam, Imigresen dan Kuarantin (CIQ).

Tulisan bertarikh 27 November itu mendakwa, "sumbangan" sebanyak RM100,000 telah dibayar kepada akaun peribadi Awang secara berperingkat-peringkat untuk kontrak yang diluluskan pada November 2010 itu.

Blog berkenaan juga menyiarkan gambar-gambar didakwa salinan kepada cek dan resit deposit wang yang terlibat dalam transaksi tersebut.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Timbalan menteri kewangan Datuk Dr Awang Adek hari ini menjelaskan bahawa deposit wang ke dalam akaun peribadinya, seperti didakwa satu blog, merupakan sumbangan untuk program sosial.

Ketua bahagian Umno Bachok itu mengakui telah menerima sumbangan yang dipertikaikan itu melalui salah satu daripada tiga akaun peribadinya.
Akaun peribadi itu dibuka pada 2004 untuk membiayai program di kawasan Bachok, katanya.

Bercakap dalam sidang media di bangunan parlimen hari ini, Awang berkata beliau mempunyai semua rekod transaksi daripada sumbangan berkenaan yang dikendalikan oleh seorang pegawai khas.

"Banyak syarikat dan individu derma untuk jalankan kegiatan dan program untuk rakyat Bachok, bahagian saya. Semua diuruskan melalui akaun saya.

"Rekod ada. Siapa bagi, ada. Perbelanjaan pun ada," katanya lagi yang menambah, rekod berkenaan akan diserahkan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia.

Awang berkata, sumbangan dalam bentuk cek dan tunai itu digunakan untuk program seperti bantuan Hari Raya sebanyak RM100 untuk 4,000 keluarga dan juga kelas tuisyen kepada pelajar di 33 sekolah rendah.

Katanya beliau menerima semua sumbangan melainkan ia diberikan dengan niat tertentu seperti untuk mendapatkan projek.

Tegasnya, beliau tidak ada kena mengena dengan penganugerahan kontrak kerana ianya dibuat pada peringkat jawatankuasa dan beliau hanyalah seorang timbalan menteri.

0 comments:

Post a comment

Popular Posts

 

About Me

tukartayarbaru
BERIKHTIAR DAN MENDOAKAN KESEMBUHAN SEMUA
View my complete profile

tukartayarbaru

tukartayarbaru

Malaysiakini

Harakah

Utusan Online

Kosmo Online