www.tukartayarbaru.blogspot.com : Email. tukartayarbaru@gmail.com

Saturday 12 March 2011

Video Tsunami Jepun

Read rest of entry

Friday 11 March 2011

AZIZAN YAKIN PERTAHAN KEDAH, BASHAH KATA UMNO AKAN RAMPAS? Siapa Yang betul ni?

Kedah menjadi idaman BN pada PRU ke-13 akan datang sehinggakan mereka begitu bertungkus lumus untuk merampas Kedah dari genggaman PAS dan Pakatan Rakyat. Datuk Seri Azizan pula begitu optimis mempertahankan Kedah malah mensasarkan kelebihan majoriti 2/3 bagi kerusi Dewan Undangan Negeri. Persoalan mana satu yang betul? Sama ada PAS terus kekal berkuasa atau UMNO BN akan merampas kita? Apa pilihan rakyat Kedah? Mari kita lihat apa kata PAS dan UMNO melalu imedia seperti Harakah dan Berita Harian. Terpulang pada anda untuk membuat penilaian yang terbaik. Undi di tangan rakyat Kedah.


PAS Kedah berkeyakinan parti itu mampu mencatatkan pertambahan kerusi Dewan Undangan Negeri (Dun) Kedah dalam pilihan raya umum (PRU) akan datang dan kekal memerintah dengan majoriti 2/3.

Bercakap kepada media pada 21 Februari 2011, Pesuruhjayanya, Datuk Seri Azizan Abdul Razak selepas merasmikan Himpunan 30K Pemuda PAS di Kompleks PAS Kedah, kelmarin.

"Sasaran kita pada PRU 13 nanti adalah untuk tambah kerusi DUN, sekurang-kurangnya kita dapat tambah hingga memperoleh majoriti 2/3 untuk terus kekal mentadbir Kedah. "Kita telah pun mengenal pasti kawasan-kawasan yang mampu memberi kemenangan pada PAS apabila diadakan PRU 13 melalui maklum balas positif dari cawangan-cawangan di seluruh negeri.

"Jentera-jentera parti kita di semua peringkat juga sentiasa berusaha bagi memantapkan kekuatan dan menarik sokongan pengundi kepada PAS dari pelbagai aspek," katanya.

Beliau bagaimanapun enggan menamakan kerusi-kerusi terbabit kerana menurutnya ia adalah strategi parti yang tidak perlu didedahkan kepada musuh.

Menurut Azizan yang juga Menteri Besar Kedah, keyakinan beliau itu adalah bersandarkan kejayaan Pakatan Rakyat mentadbir negeri itu dengan lancar tanpa sebarang isu yang mampu menggoyahkan kepercayaan rakyat terhadap kecekapan dan ketelusan pentadbirannya.

"Keyakinan saya amat tinggi sebab tidak timbul isu dalam negeri yang membolehkan rakyat menolak PR dan kita juga telus dalam pentadbiran, ekonomi semakin stabil, tiada gejala rasuah dan perancangan pembangunan sedang berjalan.

"Rakyat mampu menilai apa yang kita lakukan dan kita yakin rakyat juga akan memilih kita pada pilihan raya akan datang," katanya.

APA PULA KATA UMNO KEDAH?


LANGKAH Badan Perhubungan UMNO Kedah melantik timbalan ketua bahagian memegang beberapa jawatan penting dalam UMNO negeri adalah petanda jelas berlaku angin perubahan yang lebih agresif dan berani sedang berlaku demi memastikan parti utama orang Melayu itu terus gah untuk menghadapi pilihan raya umum akan datang.


Pelantikan Timbalan Ketua UMNO Bahagian Jerlun, Datuk Othman Aziz yang sebelum ini Setiausaha Kerja UMNO negeri ke jawatan Setiausaha Badan Perhubungan yang baru menggantikan Datuk Nawawi Ahmad, manakala Timbalan Ketua UMNO Bahagian Padang Terap, Datuk Ghazali Ibrahim dilantik sebagai Bendahari menggantikan Datuk Mukhriz Mahathir yang dilantik Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri adalah gambaran kesungguhan parti itu untuk menawan kembali Kedah.

Bagi Ahmad Bashah pula, alasannya cuma satu iaitu untuk memastikan semua ketua bahagian memberi tumpuan terhadap tugas hakiki mereka bagi memastikan segala isu rakyat pada peringkat akar umbi menerima sentuhan UMNO dan Barisan Nasional (BN) dalam usaha parti itu merampas semula pemerintahan di Kedah pada Pilihan Raya Umum Ke-13 nanti.


Katanya, tindakan itu adalah selaras komitmen Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak melalui gagasan 1Malaysia yang mahu supaya denyut nadi rakyat dirasai dan diberi perhatian sewajarnya oleh kepimpinan UMNO peringkat negeri.


“Saya sudah berbincang dengan Ibu Pejabat UMNO dan presiden parti dan saya ambil pandangan mereka. Saya mahu ketua UMNO bahagian beri sepenuh perhatian kepada bahagian masing-masing," katanya.


Sebenarnya, titik tolak kebangkitan UMNO secara agresif bermula ketika Kedah dilanda banjir besar pada November tahun lalu yang menyaksikan segala jentera digerakkan bagi memastikan nasib rakyat yang mengalami musibah terbela.


Hikmah di sebalik bencana itu ialah ada usaha yang dilakukan kepemimpinan UMNO pada peringkat bahagian termasuk melalui sayap Pemuda, Wanita dan Puteri meruntun hati rakyat yang mula melihat kesungguhan UMNO mendekati mereka selepas diberi isyarat pada pilihan raya lalu.


Tindakan agresif pemimpin UMNO negeri yang tidak henti-henti bekerja siang dan malam turun padang bagi memastikan rakyat tanpa mengambil kira latar belakang politik mereka mendapat bantuan sewajarnya berjaya menenggelamkan imej seteru politik mereka dan meningkatkan imej parti itu di mata rakyat.


Impaknya kini mula dirasai oleh rakyat dan UMNO sendiri perlu mengambil kesempatan ini untuk mengekalkan momentum dalam usaha mereka menawan semula Kedah pada pilihan raya umum nanti.


Atas sandaran ini, ditambah pula dengan program dirangka bagi tahun ini, UMNO Kedah berani melahirkan keyakinan untuk mampu meraih kemenangan lebih dua pertiga kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) pada Pilihan Raya Umum Ke-13 nanti.


Ahmad Bashah melahirkan keyakinannya BN mampu menang di 31 kerusi daripada 36 yang dipertandingkan pada pilihan raya nanti. Ini bersandarkan kepada mood pengundi yang berubah dan mula beralih kepada BN apabila menyedari ada banyak kelemahan dalam kepemimpinan negeri yang diterajui pembangkang ketika ini.


Azizan bagi pihak PAS yakin memperolehi lebih majoriti 2/3 kerusi DUN manakala UMNO kata mereka mampu menawan 31 daripada 36 kerusi DUN Kedah.

Tepuk dada tanyalah selera pengundi. Yang pasti rakyat Kedah mahukan pembangunan yang diurus tadbir dengan baik, mendapat keberkatan di sisi Allah dengan perlaksanaan program-program kebajikan. Yang pasti rakyat Kedah kekal selesa dengan pentadbiran Azizan ketika ini, hasil negeri bertambah, Sultan semakin disanjungi, pemimpin dihornati, rasuah diperangi, dan yang paling penting hukum agama sentiasa didaulatkan.

 
Read rest of entry

SOALAN LAWAK ADUN UMNO DALAM SIDANG DUN MELAKA

Akibat terlalu berbangga dengan jumlah ADUN yang ramai dalam Dewan Undangan Negeri Melaka kecuali 5 ADUN dari DAP menjadikan ADUN-ADUN Umno dan BN  hanya perlu membuat soalan lawak yang berulang kali cukup sekadar menampakkan ADUN tersebut aktif walaupun soalan itu adakalanya sudah lama dijawab atau tidak perlu dibangkitkan lagi. Itulah standard ADUN Umno dan silapnya ialah rakyat Melaka yang langsung tidak mahu membawa suara rakyat dalam sidang DUN Melaka itu sendiri.

Semalam, semasa mengemukakan soalan lisan oleh ADUN Sg.Rambai iaitu Datuk Hasan Abd.Rahman, beliau memohon agar Kementerian Pelajaran membenarkan kepada pelajar sekolah rendah dan menengah untuk membawa telefon bimbit ke sekolah sebagai kemudahan menghubungi  ahli keluarga untuk pulang ke rumah.

Read rest of entry

JANGAN BAYAR SAMAN EKOR, BERLAWAKKAH MAHFUZ NI?

YB Datuk Mahfuz iaitu Pengerusi Jawatankuasa Kempen Anti Saman Ekor (Kase) menasihatkan mangsa saman ekor agar tidak membayar kompaun yang dikenakan biarpun tempoh promosi pembayaran berakhir hari ini.

Beliau berkata kesemuanya kes boleh diselesaikan di mahkamah. Saranan beliau ialah, "Rakyat tidak perlu bayar, yang penting ambil insurans bawa ke JPJ untuk perbaharui cukai jalan, kalau JPJ tak benar, wajib pengarah JPJ kena bagi jawapan bertulis, kenapa.
Read rest of entry

Himpunan Parasit & Badut Politik Dalam KITA

Apakah rasionalnya Zaid menerima manusia yang menjadi PENGKHIANAT  kepada parti lain? Apakah keuntungan serta kebaikan jikapun ada menerima kemasukan parasit jahat  ahli-ahli YB yang melompat ini? Adakah Zaid tidak belajar dari sejarah politik parti-parti di Malaysia? Adakah Zaid merasa bahagia tidur sebantal dengan muka-muka hipokrit ini? Inilah persoalan yang Zaid perlu perjelaskan?

Read rest of entry

Thursday 10 March 2011

KETUA PEMBANGKANG PERLU DALAM PARLIMEN. SIAPA PILIHAN PR?

Peranan sebagai Ketua Pembangkang amat penting dalam institusi Parlimen di Malaysia. Isu ini mula berbangkit apabila Ketua Pembangkang yang mewakili Pakatan Rakyat (PR) iaitu Dato' Seri Anwar Ibrahim telah digantung daripada menghadiri sidang Parlimen bermula minggu ini. Oleh itu wujud suatu kelompangan dalam PR yang telah kehilangan pemimpin yang dianggap sebagai ketua atau kepala PR. BN akan sentiasa mengambil peluang menghentam jika PR masih lagi tidak memilih Ketua Pembangkan yang baru danjika dipilih juga maka BN akan memesongkan juga pilihan PR dengan cara melaga-lagakan emosi ketiga-tiga parti dalam PR kerana BN itu memang berperangai jahat.

Merujuk istilah 'PEMBANGKANG"  di Malaysia merupakan istilah yang digunakan untuk menggambarkan parti politik yang diwakili di dalam Parlimen Malaysia yang tidak membentuk kerajaan sama ada bersendirian ataupun gabungan. Rencana ini menggunakan istilah kerajaan seperti yang digunakan dalam sistem berparlimen, contoh maksudnya lebih menjurus kepada pentadbiran atau kabinet berbanding negeri.
Read rest of entry

BOB LOKMAN: ISABELLA DI GERBANG TAUBAT

Read rest of entry

Kembar Seiras Rais & Chua Nak Berjumpa Nik Aziz

Baru sahaja dua hari yang lepas Datuk Seri Rais Yatim seorang menteri dalam kabinet Najib yang hangat dengan cerita didalam blog mengenainya bersama seorang amah telah mengkritik MB Klate iaitu Tuan Guru Dato Nik Abdul Nik Mat mengenai ketidakadilan media terhadap pembangkang dalam setiap kali pilihanraya. Tuan Guru kata media tak adil tapi Rais kata adil. Antara mereka berdua siapakah yang lebih anda percayai?
Hari ini pula Presiden MCA, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek bersedia untuk bertemu dengan Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Aziz Nik Mat berhubung isu pengharaman penjualan tiket loteri di negeri tersebut.

MCA, katanya, tidak memahami kenapa keputusan untuk mengharamkan penjualan loteri itu diambil hanya selepas 20 tahun PAS memerintah Negeri Kelantan.

Menurut beliau lagi, keputusan itu telah menyekat hak masyarakat bukan Islam yang bebas menentukan sama ada mereka mahu berjudi atau tidak. "Kerajaan PAS Kelantan perlu diingatkan bahawa kebebasan untuk memilih terpelihara di dalam perlembagaan negara dan mereka (PAS) tidak mempunyai hak untuk melanggar hak tersebut," ujarnya kepada The Star.

Begitulah kejadian yang berlaku  dalam sehari dua ini. Seorang  bergelar menteri yang hipokrit dan pernah membakar jambatan bersama Umno dan kemudian kembali membina jambatan bersama Umno dan kemudian kecoh seluruh dunia sehingga ke Indonesia berkenaan skandal dengan pembantu rumahnya.

Manakala yang seorang lagi ialah bekas pelakon handalan dalam sebuah "tape" yang juga telah menggemparkan dunia politik tanah air sehingga menyebabkan beliau meletakkan jawatan dalam kabinet dan parti.

Dan kembar seiras ini menyentuh tentang Tuan Guru Nik Abdul Aziz dalam beberapa perkara di atas. Justeru itu biarlah kedua mereka secara anak jantan bertemu Tuan Guru dan berdoalah dengan cahaya keimanan yang ada dalam diri insan yang bernama Nik Aziz moga-moga terpancar cahaya kebenaran kepada dua orang kembar seiras ini.

Read rest of entry

PRESIDEN MIC G.PALANIVEL BAKAL TERSUNGKUR?

Nampaknya kemelut dalam MIC iaitu parti India terbesar dalam BN mula bergolak semula walaupun parti tersebut telah mempunyai presiden yang baru iaitu Datuk G Palanivel. Pergolakan baru ini seolah-olah menampakkan legasi Samy Vellu masih berakar umbi dalam MIC ataupun sememangnya memang ada sesetengah pihak yang telah merancang untuk menggulingkan Palanivel dengan kadar segera.

Read rest of entry

PULAPOL PDRM DITUTUP DILANDA WABAK INFLUENZA ATAU ADENOVIRUS? Seorang Mati

Adakah gejala jangkitan virus kembali menyerang di negara kita menjadi persoalan kerana tiada laporan rasmi yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan. Gejala serangan yang dikenali sebagai virus tikus telah menyebabkan kehilangan tujuah nyawa dalam kejadian di Lubuk Yu Maran,Pahang kira-kira setahun yang lepas. Kini dengan tiba-tiba pula Pusat Latihan Polis (PULAPOL) di Kuala Lumpur pula telah dilanda serangan virus yang telah menyebabkan kematian seorang anggota PDRM. Sekalung takziah buat keluarga Allahyarham. Namun begitu, PDRM, Kementerian Kesihatan dan semua pihak perlulah segera mengambil tindakan secepat mungkin agar serangan virus yang dikenali sebagai"adenovirus" tidak merebak ke kawasan awam yang lain.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar, mengesahkan sehingga jam 10 pagi semalam, seorang pelatih Konstabel Mohd Azizan Azirid, 25, dari Kuala Kangsar, meninggal dunia di Hospital Kuala Lumpur (HKL) akibat jangkitan itu, manakala dua lagi masih ditempatkan di Unit Rawatan Rapi (ICU) hospital sama.

Read rest of entry

ROS PULA JADI BONEKA BN


Berita sensasi yang paling menggemparkan hari ini ialah apabila diumumkan bahawa Pakatan pembangkang tidak boleh membentuk satu gabungan rasmi kerana tidak memenuhi syarat tujuh anggota yang ditetapkan Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (ROS).

Setelah lebih dua tahun memohon pendaftaran sebagai suatu gabungan seperti BN, pakatan yang dikenali sebagai 'pakatan rakyat' yang telah disepakati Pas, Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP tiba-tiba ROS dengan kemunculan Pendaftar yang baru menyatakan permohonan itu ditola disebabkan tidak disertakan dengan kesepakatan tujuh buah parti bukan tiga seperti yang dipohon. Mana yang betul, Pendaftar ROS yang baru atau Pendaftar ROS yang lama?

Read rest of entry

TABIKA KEMAS PUN TAK SIAP. ZAMRI TAK TAHU KE? 
Berita yang paling menyedihkan bila melihat 30 kanak-kanak yang bersekolah di Tabika Kemas tajaan Umno di Parit Perak terpaksa menumpang bangunan JKKK kerana bangunan baru mereka gagal disiapkan pada Disember 2010 oleh kontraktor yang dilantik oleh kerajaan negeri. Apa yang pasti kerajaan yang memerintah ialah kerajaan haram BN dan sudah tentulah kontraktor yang dlantik mestilah kroni BN. Apa yang melucukan untuk mendirikan sebuah Tabika Kemas pun tak mampu bagaimana pula si Yob Zamri nak buat bangunan 100 tingkat. Patut kena tukar MB haram yang baru selepas ini.

Read rest of entry

Wednesday 9 March 2011

BUANG SEKOLAH? PINDAH SEKOLAH? PELAJAR BELASAH PELAJAR. APA PILIHAN ANDA?

Kejadian keganasan iaitu membelasah pelajar sekolah semakin menjadi-jadi sekarang ini. Bukan untuk mencari salah siapa tetapi apa yang harus dibuat sekarang ialah bertindak untuk mencari penyelesaian terbaik untuk membendung masalah ini.

Semua pihak termasuklah ibubapa, guru-guru, orang ramai, jabatan pendidikan, agensi yang berkaitan, kerajaan atau swasta dan pelbagai pihak lain perlu tampil memberikan kerjasama bagi menjaga tingkahlaku anak-anak di sekolah supaya tidak menjadi fenomena yang tidak sihat dikalangan pelajar.
Read rest of entry

MENANTU TUNTUT RM400 JUTA. BERAPA PULA HARTA KM SARAWAK?

Jika seorang menantu boleh menuntut mutaah sebanyak RM400 juta, cuba anda buat kiraan berapakah harta terkumpul si suami? Jika si suami memang mempunyai kemampuan berganda dengan hasil terkumpul dalam ratusan juta berapa pula harta si bapa yang juga Ketua Menteri Sarawak? Jika tidak melebihi RM297 billion milik Hosni Mubarak mungkin angkanya menjadi hampir atau sedikit kurang. Dari mana harta yang tersangat banyak ini dikumpul semasa sidia masih memegang jawatan sebagai penjawat awam? Orang BN boleh jawab.
Read rest of entry

SAKA : JIN YANG DIWARISI


llmu Saka Boleh Sakiti Orang Lain Dan Diri Sendiri


Membicarakan tentang SAKA adalah satu perkara sensitif. Sesuatu yang tidak nampak dan tidak mudah untuk diyakini. Masyarakat melayu memahami saka sebagai ilmu yang diperturunkan atau dipusakai daripada waris teratas kepada waris di bawahnya daripada ibu ataupun bapa kepada anak, daripada datuk atau nenek kepada salah seorang daripada cucu atau cicitnya, ataupun ilmu yang dipusakai daripada seorang bapa saudara kepada anak saudara atau kepada seseorang yang berada dalam lingkungan keluarga.
Saka adalah sejenis gangguan makhluk halus yang berpunca sama ada daripada jin atau syaitan. Kebiasaannya proses terjadinya saka ini bermula apabila ada manusia yang ingin berdamping dengan makhluk halus dan akhirnya menggunakan kebolehan yang ada pada makhluk halus tersebut untuk tujuan-tujuan tertentu.
Read rest of entry

MESSI LEDAK DUA GOL BANTU BARCELONA TEWASKAN ARSENAL

BARCELONA - Lionel Messi meledakkan dua gol bagi membantu Barcelona melakar kemenangan 3-1 ke atas Arsenal yang terpaksa beraksi 10 pemain pada perlawanan Liga Juara-Juara yang menyaksikan pasukan gergasi Sepanyol itu layak ke suku akhir, semalam.
Read rest of entry

SHAH RUKH KHAN DAN ALI RUSTAM LAGI...

MOHD Ali bersalaman dengan Shah Rukh di Bandar Baru Sungai Udang, Melaka, kelmarin.Semalam, si artis terkenal yang bernama Shah Rukh Khan ini telah bertandang ke Melaka rupa-rupanya. Duduk bersantai dengan si Ali Rustam di Bandar Baru Sg.Udang. Itulah penangan Ali Rustam yang juga peminat nombor satu Shah Rukh Khan. Dan yang peliknya beliau sentiasa di sambut oleh Ketua Menetri Melaka. Siapakah Shah Rukh Khan ini sampai disambut mesra oleh ketua sebuah kerajaan negeri? Naik tarafkah Shah Rukh Khan umpama seorang Menteri dari India? Begitulah senario setiap kali kedatangan makhluk Tuhan ini ke negeri Melaka. Beliau akan disambut mesra oleh si Ali Rustam dengan layanan yang terbaik. Umpama sahabat karib yang selalu mempunyai perasaan dan naluri yang sama.
Read rest of entry

SPR LAGI : KEMPEN PILIHANRAYA SARAWAK MUNGKIN 7 HARI SAHAJA

SPR sekali lagi digunakan untuk menyelamatkan BN dan empayar monarki Taib Mahmud di Sarawak. SPR ni bekerja untuk siapa sebenarnya? Soalan yang berulangkali akan ditanya oleh rakyat marhaen tanpa jawapan pun daripada SPR sendiri.

Pilihanraya Sarawak mungkin diberikan masa tujuh hari sahaja untuk berkempen? Rasionalkah jumlah yang hari diberikan ini untuk semua parti-parti politik berkempen bagi menjelaskan misi dan visi serta calon-calon yang bertanding. Apa yang tersirat ialah SPR cuba untuk menutup ruang kepada parti pembangkang masa yang mencukupi bagi menjelaskan manifesto pembangkang yang mungkin diterima baik oleh rakyat. Lainlah di pihak kerajaan BN yang memerintah, dengan menguasai televisyen, radio, akhbar dan saluran berita yang lain-lain, sudah pasti akan memihak kepada BN di Sarawak.

Hari ini menurut laporan bahawa Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) tidak menolak kemungkinan tempoh kempen pilihan raya negeri Sarawak kurang dari 12 hari seperti dilaksanakan semasa pilihan raya negeri 2006. Pengerusinya, Tan Sri Abd. Aziz Mohd. Yusof berkata, tempoh kempen terlalu lama dikhuatiri boleh mengundang amalan politik tidak sihat antaranya provokasi yang ditimbulkan oleh parti tertentu.
Read rest of entry

Tuesday 8 March 2011

UNDI POS MENCANAK NAIK : APA KEJE SPR NI?

 

Satu usaha terancang yang dibuat oleh pihk tertentu dengan kerjasama SPR untuk menambah undi pos di sesuatu kawasan DUN dan Parlimen tertentu semata-mata bagi memberikan kelebihan calon tertentu. Betul atau tidak dakwaan pelbagai pihak ini, maka SPR perlu memberikan jawapan yang paling tepat dan berwibawa bukannya jawapan yang dijawab sambil lewa. Yang amat menghairankan kejadian undi pos yang mencanak-canak naik ini hanya berlaku di kawasan yang dimenangi oleh Pakatan Rakyat (PR).

Setiausaha Agung Parti Keadilan Rakyat (PKR), Saifuddin Nasution Ismail berkata, timbul kekeliruan wujud campur tangan pihak tertentu sehingga menyebabkan status pengundi awam didaftarkan sebagai pengundi pos. Beliau berkata, “SPR perlu memberikan jawapan kepada persoalan ini kerana ia menunjukkan seolah-olah ada dalang yang ditugaskan menyusun dan merancang strategi ini secara terperinci,” katanya di Lobi Parlimen pada Selasa.

Read rest of entry

405 PENEROKA FELDA JENGKA 23 SOKONG PAS : Bom Jangka Buat BN


Pas yang menjadi komponen Pakatan Rakyat semakin diterima oleh pengundi yang menjadi peneroka Felda. Melihat senario pengundian yang berlaku di tiga buah rancangan felda di Felda Jengka 22, 23 dan 25 maka PAS sebenarnya mendapat kenaikan peratusan undi yang amat memberangsangkan di Felda Jengka 23.

Disaat dihimpit dengan pelbagai ugutan dan ditaburkan limpahan wang ringgit namun peneroka Felda Jengka 23 sanggup juga memberikan undi mereka kepada Pas. Ini membuktikan lebih separuh undi peneroka Felda Jengka 23 adalah milik Pakatan Rakyat yang diwakili oleh PAS.
Read rest of entry

NAZRI CABAR PERKASA BERTANDING DI PADANG RENGAS...

Sensasi dalam melayan karenah juara melompat kalau bukan si Ibrahim Ali. Kali ini yang mempermainkan beliau ialah Tan Sri Nazri Aziz yang telah mencabar Ibrahim atau wakil Perkasa untuk bertanding dalam PRU menentang beliau di Parlimen Padang Rengas. Nampak lawak tapi lucu nak gelak tapi tak lucu, begitulah nasib si Ibrahim Ali.

Kenapa Nazri mencabar si Ibrahim ini? Terdahulu, Nazri mencabar Perkasa bertanding dalam pilihan raya di kerusi yang disandangnya iaitu Padang Rengas kerana Perkasa menolak cadangan untuk memansuhkan ruang perkenalan bangsa di borang-borang yang dikeluarkan oleh jabatan kerajaan dan swasta.
Read rest of entry

NEGERI SELANGOR SEJUK UMNO MEMBARA

Selangor yang diperintah oleh kerajaan Pakatan Rakyat (PR) maju selangkah kehadapan lagi dengan wujudnya sebuah piagam yang akan menjadi dasar pengajian tahfiz di seluruh negeri Selangor kelak. Baru tiga tahun mentadbir Selangor, kerajaan PR telah berjaya mendaulatkan institusi tahfiz pada tahap yang sebenarnya. Umno dulu tidak mementingkan institusi seperti ini dan apabila pelancaran hal di atas terlaksana maka makin mendidihlah darjah kepanasan Umno Selangor untuk merampas kembali Selangor. Kesian melihat pencacai Umno yang berkempen saban malam untuk menghancurkan PR di Selangor tetapi hampa dan terus hampa.

Menurut sumber Harakahdaily, Kerajaan Negeri Selangor telah melancarkan Dasar Tahfiz Al-Quran dengan lima objektif utama antaranya melahirkan 500 huffaz profesional pada 2020. Dasar itu dilancarkan secara rasmi oleh Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim di sini malam tadi yang berkata, ia merupakan yang pertama dilaksanakan di Malaysia.
Read rest of entry

HARGA PETROL RON95 AKAN NAIK?


Pastikah anda harga petrol RON95 boleh dipertahankan sehingga Disember 2011? Pemimpin Umno kata RON95 tidak akan dinaikkan kerana kerajaan berhasrat menjaga kebajikan rakyat. Inilah ucapan sempena PRK Merlimau dan PRK Kerdau baru-baru ini. Itu cakap orang politik. Apa kata pakar ekonomi dalam bab ini.
Read rest of entry

NIK AZIZ & HARUSSANI : BERTEMULAH DEMI KEBAIKAN UMMAH

Mungkinkah pertemuan kedua-dua tokoh ini menjadi kenyataan? Surat jemputan sudah dihantar hanya menunggu jawapan orang yang dijemput? Bukan mencari siapa salah tetapi bersama mencari titik kebenaran yang sebenarnya.

  
Read rest of entry

BAHAN BUKTI PALSU? ANWAR TERANIAYA....

Mahkamah yang membicarakan kes Anwar pula menjadi pening. Inilah kemuncak putar belit kerajaan yang sengaja membelitkan Anwar dalam  masalah moral. Ke mana dia tilam, DNA Y dan banyak lagi bukti yang mereka cipta dulu? Ingat apa kata bekas Ketua Polis Negara yang baru pencen Tan Sri Musa Hassan, beliau tidak mahu PDRM menjadi medan campurtangan konspirasi politik parti kerajaan. Adakah beliau tidak mahu lagi menjadi saksi palsu atas segala konspirasi terhadap Anwar yang sememangnya dicipta palsu demi kebuasan pihak yang berkuasa. Sama-samalah kita nantikan episod ini sehingga habis.

  
Read rest of entry

BN HABIS BERJUTA......MENANG HANYA SECIPUT

Kemenangan BN yang memang dijangka awalnya menjadi kenyataan. Namun kemenangan ini membawamalapetaka buat BN sebenarnya. Bayangkanlah dengan berhabis hampir mencecah RM500 juta BN di Merlimau hanya mampu kurangkan undi PAS sekitar 500 undi sahaja berbanding PRU dalam 2008. Ini bermakna setiap satu undi kepada PAS yang telah dikurangkan BN dalam pilihanraya kali ini berjumlah RM1 juta...........

Read rest of entry

MERLIMAU : KENAPA UMNO MASIH MENANG?

Persoalan yang tidak perlu dipanjangkan lagi atau memang sudah terpahat dalam sejarah di Merlimau bahawa Umno pasti menang dalam PRK baru-baru ini. Pas yang bertanding dengan kadar kemampuan yang amat terbatas untuk menghadapi jentera jahat BN yang bernilai jutaan ringgit. Umno memang samseng, ganas danbrutal dalam setiap kali siri pilihanraya. Mereka mengganas dengan menaburkan segala kemewahan, menyalahgunakan segala kewangan dan agensi kerajaan, menjanjikan segala projek untuk rakyat, menyebar segala bentuk ancaman, semata-mata untuk memenangi pilihanraya tanpa mempedulikan halal haram dalam seni berpilihanraya. Itulah punca Umno akan menang. 
Read rest of entry

Popular Posts

 

About Me

tukartayarbaru
BERIKHTIAR DAN MENDOAKAN KESEMBUHAN SEMUA
View my complete profile

tukartayarbaru

tukartayarbaru

Malaysiakini

Harakah

Utusan Online

Kosmo Online