www.tukartayarbaru.blogspot.com : Email. tukartayarbaru@gmail.com

Thursday 9 February 2012

ADAKAH DIA CEO SYARIKAT PALING BODOH DALAM DUNIA? EMAK MENJADI MANGSA KEBODOHANNYA

Perjanjian untuk pinjaman mudah RM250 juta dari kerajaan kepada National Feedlot Corporation (NFC) tidak melarang syarikat tersebut daripada menggunakan dana untuk pelaburan yang tidak berkaitan dengan industri ternakan lembu, kata ketua pegawai eksekutif (CEO), Wan Shahinur Izmir Salleh.

Dalam satu kenyataan hari ini, Wan Shahinur Izmir berkata, oleh itu, syarikat tersebut tidak boleh disalahkan kerana membeli hartanah apabila projek fidlot tersebut dihentikan sementara untuk kajian daya maju.

Menurutnya, perjanjian pinjaman itu tidak menyatakan sebarang larangan untuk membuat pelaburan.

NONEKatanya, daripada hanya meletakkan wang dalam instrumen pasaran wang, maka ia dianggap lebih bijak untuk melabur dalam hartanah dalam jangka pendek.

Adalah difahamkan bahawa pelaburan itu merujuk kepada harta yang dibeli di bawah nama syarikat tersebut, termasuk dua unit kondominium One Menerung di Bangsar, Kuala Lumpur dan sebidang tanah di Putrajaya.

Tiga unit kondominium mewah di Singapura yang didedahkan oleh PKR, telah dibeli di bawah nama pengerusi eksekutifnya, Datuk Seri  Mohd Salleh Ismail, yang merupakan suami menteri kabinet Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil, dan anak-anak mereka.


www.malaysiakini.com

Read rest of entry

UMNO MEMALUKAN MELAYU...MCA DAN GERAKAN PERLEKEH SHAHRIZAT

Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil hari ini menerima satu lagi tamparan - kali ini dari sebuah parti komponen BN - ketika tekanan semakin memuncak terhadap menteri kabinet tersebut supaya berundur.

Hari ini, turut menyertai desakan terhadap Shahrizat itu - ekoran pembabitan keluarga menteri berkenaan dalam skandal National Feedlot Corporation (NFC) - ialah Timbalan Presiden Gerakan, Datuk Chang Ko Youn.

NONEDalam satu kenyataan, Chang (kiri) berkata walaupun beliau
amat "bersimpati" dengan Shahrizat yang sedang berdepan dengan serangan yang "tidak adil dan kejam", tetapi tegasnya, Shahrizat sepatutnya melepaskan jawatan menteri demi kepentingan yang lebih besar bagi BN.

Demi kepentingan BN, beliau berharap Shahrizat akan dengan rendah hati mengosongkan jawatan menteri dalam kabinet dan menumpukan tenaga memerangi serangan terhadap keluarganya.

"Beliau boleh kembali semula ke kabinet selepas episod ini selesai dan namanya dibersihkan," kata Chang.

Mengakui bahawa Shahrizat dan keluarganya sepatutnya dianggap tidak bersalah sehingga dibuktikan, Chang berkata, keluarga menteri itu juga perlu menjawab tuduhan terhadap mereka.

Menurutnya lagi, "pengorbanan" oleh menteri pembangunan wanita, keluarga dan masyarakat itu akan melepaskan BN daripada "beban" NFC.

NONESementara itu, Presiden MCA Dr Chua Soi Lek (kanan) berkata,
beliau percaya Shahrizat akan mengambil tindakan yang terbaik "demi kepentingan Umno dan BN".
 
"Beliau adalah seorang pemimpin kanan parti dan kami mempunyai keyakinan terhadap kebijaksanaan politiknya," katanya dipetik dalam laporan oleh akhbarThe Star.
www.malaysiakini.com

Read rest of entry

Wednesday 8 February 2012

TUAN IBRAHIM ARAH HASSAN ALI KOSONGKAN KERUSI DUN GOMBAK SETIA. BERANI ATAU BACUL?

PETALING JAYA: PAS menggesa Datuk Dr Hasan Mohamed Ali mengosongkan kerusi Dewan Undangn Negeri (Dun) Gombak Setia kerana kemenangannya di kerusi berkenaan adalah atas tiket parti itu.
Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Tuan Ibrahim Tun Man berkata Hasan sepatutnya mengosongkan kerusi berkenaan kerana beliau kini dilihat sering menyelar PAS dan kepimpinanya menerusi ceramah jelajah di seluruh negara.
Tuan Ibrahim berkata, Hasan tidak sepatutnya terus menyandang jawatan wakil rakyat yang dimenanginya atas tiket PAS tambahan pula beliau enggan merayu berhubung pemecatannya daripada parti itu .
Hasan yang dipecat daripada PAS pada 8 Januari dan digugurkan daripada Exco Kerajaan Negeri Selangor pada 13 Januari lalu giat mengadakan siri jelajah di seluruh negara bagi memberi penerangan mengenai isu pemecatannya.
Beliau secara berterusan mengkritik kepimpinan PAS dan Pakatan Rakyat
www.mstar.com.my


Read rest of entry

Tuesday 7 February 2012

MUDAHNYA CUCI DOSA CARA SHAHRIZAT. KHIR TOYO BOLEH BELAJAR....

Sejak balik dari menunaikan umrah petang Jumaat hingga Ahad Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil jenuh kena bersilat dengan soalan mengenai kontroversi Pusat Fidlot Nasional (NFC).
Selepas di Lapangan Terbang Kuala Lumpur sejurus tiba, Sabtu di Beruas dan hari ini selepas majlis di Wad Bersalin, Hospital Kuala Lumpur (HKL).
Apapun Ketua Wanita UMNO itu yang akan masuk kerja balik Rabu ini selepas bercuti tidak berganjak dari pendiriannya tunduk pada tekanan agar letak jawatan menteri.
"Sebagai seorang peguam dan bekas majistret, saya tidak menghukum seseorang itu bersalah sehingga terbukti demikian. Itu undang-undang dalam negara," katanya ketika menjawab soalan wartawan selepas majlis penyampaian hamper sempena sambutan Maulidul Rasul di HKL.
Beliau menyifatkan tuduhan atau tohmahan seperti yang dihadapinya berkaitan kontroversi NFC sebagai perkara biasa yang dialami seseorang pemimpin. 
Malah, beliau juga memahami apa yang dilakukan oleh pembangkang adalah semata-mata untuk melemahkan semangat beliau selaku Ketua Wanita UMNO, yang juga menjadi kekuatan kepada parti itu dan Barisan Nasional (BN).
"Di serata dunia, setiap kerajaan dan setiap parti politik, sama ada anda dengan kerajaan atau dengan pembangkang, anda melalui tempoh yang penuh cabaran. Tidak ada yang luar biasa atau aneh.
"When you are a leader, you will always (be) on the line of fire," (apabila anda jadi pemimpin, anda akan sentiasa berada di sasaran serangan), katanya kepada pemberita selepas majlis penyampaian hamper sempena sambutan Maulidul Rasul, di Wad Bersalin, Hospital Kuala Lumpur (HKL) di sini.
Shahrizat berkata beliau tidak akan menjawab soalan-soalan berkaitan dengan NFC kerana siasatan sedang dijalankan dan meminta semua pihak tidak melabelkan beliau bersalah sehingga keputusan dibuat.
Beliau juga enggan mengulas desakan bekas Ketua Wanita UMNO Tan Sri Rafidah Aziz supaya berundur kerana tidak mahu bersikap kurang ajar pada orang yang lebih tua daripadanya.
"Saya tidak mahu serang orang yang lebih tua daripada saya, saya datang dari keluarga di mana ibu bapa saya mengajar saya untuk tidak kurang ajar kepada sesiapa, lebih-lebih lagi mereka yang lebih tua daripada saya, jadi saya akan tutup mulut," katanya.
Mengenai pemergiannya ke Mekah,beliau berkata; "Kerana saya takut kepada tuhan, saya minta petunjuk dan bimbingan daripada Allah."
Serentak dengan itu Shahrizat menyindir dipercayai merujuk kepada Pengarah Stratejik PKR Rafizi Ramli yang kebelakangan ini kerap membuat kenyataan dakwaan mengenai NFC.
 "Semalam, apabila saya pergi ke Perak, ramai Wanita memberitahu saya bahawa terdapat seorang ahli pembangkang muda yang sering mengendap saya sejak tiga bulan yang lalu.
Read rest of entry

Popular Posts

 

About Me

tukartayarbaru
BERIKHTIAR DAN MENDOAKAN KESEMBUHAN SEMUA
View my complete profile

tukartayarbaru

tukartayarbaru

Malaysiakini

Harakah

Utusan Online

Kosmo Online