www.tukartayarbaru.blogspot.com : Email. tukartayarbaru@gmail.com

Friday 10 June 2011

KOMEN MAT SABU SEBAGAI TIMBALAN PRESIDEN MENGHIRIS HATI PEMIMPIN PAS.

PAS perlu mencontohi tadbir urus yang baik seperti yang diamalkan negeri Pulau Pinang bagi meningkatkan integriti dalam pentadbiran negeri yang dikuasainya – Kelantan dan Kedah, kata timbalan presiden parti itu, Mohamad Sabu. 

Katanya, pemimpin berkenaan perlu berbuat demikian memandangkan perubahan yang berlaku di kedua-dua negeri tersebut masih belum cukup dan lebih buruk lagi, masih ada lagi golongan dalam PAS yang masih berfikiran seperti pemimpin Umno.

"Bukanlah kalau PAS pergi ke Putrajaya dengan rakan-rakannya hal ini akan selesai. Tadbir urus baik ini masih perlu difahami.

"Bila kita ceramah, kita tanya 'bila kita memerintah setuju tak kita tangkap (Datuk Seri) Najib (Razak) bawah ISA?' Orang kata setuju. Itu bermakna dalam pemikiran untuk balas dendam ini masih tebal.

"Maknanya bila kita perintah kita ganti Umno. Itu yang kita tak mahu. Sekarang di Kedah, Kelantan, perubahan berlaku tapi tak cukup," katanya dalam satu temubual eksklusif dengan Malaysiakini.

Mohamad menjelaskan, perubahan di negeri Kelantan, misalnya, akan berdepan masalah apatah lagi sekiranya menteri besarnya Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat tidak lagi mengetuai pentadbiran negeri berkenaan.

ADUN, exco tak boleh pohon tanah
 
"Dari segi tadbir urus, sebab pergantungan Kelantan misalnya pada Tok Guru (Datuk) Nik Abdul Aziz (Nik Mat) terlalu tinggi," kata Mohamad yang vokal terhadap pentadbiran PAS sejak parti itu dapat mengembalikan kuasa di negeri itu pada 1990. 

Penceramah popular itu juga menegaskan, PAS perlu mengubah sikap yang wujud di kalangan wakil rakyatnya bagi meningkatkan integriti barisan pentadbiran di negeri yang dikuasai. 

"Misalnya anggota exco, ADUN tak boleh pohon tanah kerajaan. (Kalau) mahu mohon, berhenti, jadi orang berniaga. Selagi jadi ADUN, exco tak boleh memohon dan sebagainya. Ini yang perlu diubah oleh kerajaan yang dipimpin oleh PAS. 

"Setengah bercakap kalau PAS tak ambil, Umno ambil. Ertinya (PAS) sama (dengan Umno) – benda macam ini yang saya akan berdepan, di dalam isu misalnya balak," katanya lagi yang mengakui bahawa pandangan seperti itulah yang menyebabkan beliau dilihat sebagai "pro-DAP."

Mohamad yang bimbang dengan penyelewengan yang wujud dalam parti itu berkata demikian dengan merujuk kepada dakwaan yang dilemparkan berhubung sumber balak di negeri berkenaan. 

Berebut untuk dapat 'Datuk'
 
Satu lagi perkara yang menjengkelkannya ialah minat yang ditunjukkan pemimpin PAS untuk mendapatkan gelaran daripada istana – sikap yang dikutuknya sebagai pemujaan kepada sistem kasta dan feudalisme.

NONE"Penyanyi menyanyi dua tiga lagu dah 'Datuk'. Pelawak (juga dapat). Kalau P Ramlee itu OK lah bagi Datuk, ini semua, kita baling batu boleh jatuh kepala Datuk.

"Kalau gelaran Datuk, semua mencari. Kalau umum 'siapa nak (pangkat) Datuk esok datang depan istana', saya ingat pemimpin PAS akan berebut pergi depan istana," katanya.

Mohamad yang popular dengan gelaran Mat Sabu itu bagaimanapun berkata, beliau setakat ini menolak tawaran bagi gelaran berkenaan kerana tidak melihat keperluannya. 

"Saya tolak buat masa ini. Tak berani cakap besarlah untuk akan datang, tapi buat masa ini tak nampak (keperluan). Tak perlu," katanya yang telah menolak tawaran untuk mendapat pingat kebesaran daripada Pulau Pinang sebanyak dua kali.
Mohamad Sabu ditemubual Aidila Razak, Lee Way Loon dan Salhan K Ahmad.

www.malaysiakini.com
Read rest of entry

Thursday 9 June 2011

MAT SABU CALON DI BUKIT BINTANG DALAM PRU13.....! MUHYIDDIN BERANI LAWAN KE?

KUALA LUMPUR: Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu berkata, beliau sanggup bertanding di kawasan majoriti Cina seperti Bukit Bintang pada pilihan raya umum akan datang sekiranya diberi peluang oleh Pakatan Rakyat (PR).

Beliau berkata, parti itu akan lebih berpengaruh dalam PR sekiranya ia bertanding di lebih banyak kerusi dengan majoriti bukan Melayu.

Mohamad Sabu juga berkata, parti itu kini semakin diterima di kawasan bukan majoriti Melayu.
Bercakap dalam temuramah dengan portal berita MalaysiaKini, Mohamad Sabu bagaimanapun menegaskan, keputusan akhir mengenai pengagihan kerusi akan diputuskan oleh pucuk pimpinan PR.

Katanya, trend sekarang ialah kemenangan mana-mana calon banyak ditentukan oleh ketokohan seseorang.

"Saya sendiri berani bertanding di Bukit Bintang, asalkan (guna) simbol PAS (dan) DAP tak bertanding, dan lawan MCA...boleh menang," katanya sambil ketawa kecil.

Dalam temuramah itu, beliau juga berpandangan bahawa penentuan pengagihan kerusi pada masa hadapan mungkin tidak lagi berasaskan majoriti Melayu, PAS bertanding dan bukan Melayu DAP bertanding.

Sekarang kata Mohamad Sabu, segala-galanya bergantung kepada calon, sama ada diterima atau tidak oleh pengundi.

Kata Mohamad Sabu beliau tidak pasti sama ada formula dahulu iaitu kawasan Melayu PAS bertanding, bukan Melayu DAP dan campuran PKR masih boleh diguna pakai atau tidak kerana keadaan telah berubah.


( Ini baru anak jantan, setelah beberapa  hari menjadi Timbalan Presiden PAS, Mat Sabu terus mengacah Umno supaya menjadi anak jantan. Mat Sabu telah buka gelanggang untuk bertanding di BB, maka yang sesuai lawan Mat Sabu ialah Muhyiddin yang juga orang nombor dua dalam Umno. Muhyiddin berani ke? Dia tak berani punya sebab dia bukan anak jantan. Dulu dia dakwa orang Cina dah sokong BN semula, jadi marilah bertanding di BB melawan Mat Sabu. Muhyiddin pasti kecut. Dia berani bertanding di kawasan Melayu di Batu Pahat dan Muar sahaja. Jika Muhyiddin ada rasa anak jantan, sahutlah cabaran Mat Sabu.....)
Read rest of entry

WAJAH YANG MENAKUTKAN UMNO. KEMBALIKAN KUASA RAKYAT


Ada yang menyifatkanya sebagai kemenangan untuk kumpulan profesional dan kekalahan untuk golongan ulama.

Tidak kurang pula tafsiran bahawa kemenangan “kumpulan Erdogan” dalam pemilihan PAS semalam sekali gus menempelak cubaan Umno untuk “meminang” PAS, khususnya sejak beberapa bulan lalu.

Apa pun, yang jelas ialah PAS sekali lagi telah menunjukkan kematangan untuk memilih pasukan terbaik bagi mengetuai cabaran menghadapi pilihanraya umum ke-13 yang dijangka diadakan tidak lama lagi.

Berlainan dengan Umno, PAS tidak menangguhkan pemilihan parti semata-mata kerana khuatir saingan untuk jawatan akan memecah belahkan parti dan menggugat peluangnya dalam pilihan raya umum.

Sebaliknya pucuk pimpinan PAS begitu yakin terhadap kematangan perwakilan dan calon untuk merapatkan saf dengan selesainya pemilihan yang dijalankan dalam semangat demokrasi dan musyarawah.

Kecenderungan untuk menyifatkan PAS sebagai parti yang kini dikuasai oleh golongan professional berpaksi kepada kemenangan Mohamad Sabu sebagai Timbalan Presiden dan Husam Musa sebagai Naib Presiden baru.
 
Mohamad Sabu kini diangkat sebagai orang pertama dari golongan bukan ulama yang menyandang jawatan Timbalan Presiden dalam tempoh 20 tahun.

Nasharuddin Mat Isa tersingkir sebagai orang kedua parti manakala tokoh ulama Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man juga kecundang kepada Mohamad Sabu.
NONEPAS dalam genggaman profesional

Untuk Naib Presiden, selain Husam, Sallehuddin Ayob dan Mahfuz Omar melengkapkan senarai jawatan itu apabila mengekalkan kerusi mereka.

Kemenangan beberapa tokoh lain seperti Ahli Parlimen Kuala Selangor, Dr Zulkfli Ahmad, Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad dan Ahli Parlimen Tumpat Kamaruddin Jaafar untuk menduduki Jawatankuasa Kerja Pusat juga disabitkan sebagai bukti PAS dalam genggaman profesional.

Media arus perdana khususnya Utusan Malaysia akan cuba memaparkan PAS sebagai parti yang tidak lagi dikuasai golongan ulama. Tentunya modal ini akan diambil oleh Umno untuk dijual pula kepada pengundi.

Namun, walaupun bertukar nakoda (itu pun peringkat Timbalan dan ke bawah sahaja) hala tuju PAS tetap sebagaimana yang terpacak dalam matlamat perjuangannya.

Perwakilan yang memilih golongan “profesional” atau Erdogan yakin calon-calon berkenan mempunyai ketokohan untuk memacu PAS menghadapi PRU-13 tanpa melunturkan azam dan matlamat perjuangan parti.

Semua yang dipilih sebenarnya sebati dengan perjuangan PAS – Mohamad Sabu, Husam dan yang lain-lain adalah orang lama yang bergerak sealliran dengan liku-liku perjuangan PAS.

Mereka adalah veteran dalam parti yang faham sentimen akar umbi PAS dan pada masa sama mempunyai sifat dinamis untuk berkerjasama dalam kerangka Pakatan Rakyat bagi mencapai matlamat PAS membangun negara berkebajikan.
Mengaibkan negara Islam?

Konsep negara berkebajikan ini sudah pun dicanang oleh Utusan Malaysia dan Berita Harian sebagai bukti kononnya PAS sudah mengubah haluan dan kononnya mengabaikan penubuhan sebuah negara Islam, apatah lagi di bawah PAS pimpinan golongan professional.

Kedua-dua akhbar itu seharusnya memerinci nilai-nilai yang disebutkan oleh Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang Hadi dalam ucapan dasarnya dan membuktikan bagaimana penubuhan sebuah negara berkebajikan bercanggah dengan syariat Islam.

“Kita mulakan dengan perlaksanaan negara berkebajikan, ia ada dalam Islam dan al-Quran. Dalam al-Quran tidak sebut negara Islam, ia sebut negara berkebajikan,” kata Hadi pada sidang medianya semalam.

Konsep negara berkebajikan didokong dalam Buku Jingga Pakatan Rakyat, bermakna ia turut dipersetujui oleh DAP.

Kemunculan pemimpin- pemimpin seperti Hadi, Mohamad Sabu, Husam dan yang lain hadir berkongsi pentas dengan Lim Kit Siang, Lim Guan Eng dan Karpal Singh untuk menerangkan penubuhan negara berkebajikan kepada umat Islam dan bukan Islam tentunya menjadikan Umno dan akhbar miliknya gusar dan cemas.

Justeru kerana itulah Utusan dan Berita Harian akan menjaja PAS sebagai parti yang tidak lagi dikuasai oleh ulama, malah sudah mengubah matlamat perjuangannya.

Sebelum pemilihan PAS semalam, Utusan Malaysia cuba secara licik untuk membawa mesej- mesej tertentu untuk mempengaruhi perwakilan parti dalam memilih calon.

Utusan yang sering menyerang Islam yang dibawa oleh PAS tiba-tiba mengingatkan keperluan parti itu supaya meneruskan perjuangan dan matlamatnya dengan pimpinan ulama.
Agenda sempit Umno

Memang hebat transformasi Utusan walaupun ia hanya untuk memastikan agenda sempit Umno menjalin kerjasama politik dengan PAS tidak kecundang. Namun akhirnya rancangan Utusan-Umno itu nampaknya gagal juga.

Pemilihan muka-muka baru termasuk Mohamad Sabu dan Husam bermakna mereka kini memikul tanggungjawab besar untuk membantu Hadi mengemudi PAS dan Pakatan Rakyat dalam menghadapi pilihan raya umum akan datang.

Perwakilan membuat pilihan sedemikian kerana menyifatkan mereka sebagai gandingan terbaik untuk misi berkenaan. Sebuah misi yang mampu mengubah landskap politik Malaysia dan menjanjikan pembaharuan-pembaharuan yang didahagakan oleh rakyat, Islam dan bukan Islam.
 
www.malaysiakini.com
Read rest of entry

PENGARAH CABUL 6 PELAJAR IPTA. Kenapa Melampau Sangat Nafsu Lelaki Ni?

GEORGETOWN: Seorang pengarah sebuah syarikat didakwa mengambil kesempatan terhadap enam pelajar institut pengajian tinggi awam (IPTA) yang sedang mengikuti latihan praktikal di syarikat berkenaan dengan mencabul mereka dalam satu kejadian di Pulau Tikus di sini, kelmarin.

Pengarah berusia lingkungan 50-an itu didakwa mengumpan pelajar terbabit dengan menjanjikan mereka akan diberikan markah tinggi untuk penilaian latihan praktikal dan kenaikan elaun sekiranya mereka mengikuti arahannya. 
 
Difahamkan, mangsa berusia dalam lingkungan 20-an yang mengikuti program perakaunan di dua IPTA di utara tanah air menjalani latihan amali di syarikat yang mengajar bakal pramugara dan pramugari itu kerana ia terletak berhampiran rumah masing-masing serta ditawarkan elaun. 

Berikutan tindakan pengarah syarikat terbabit mencabul mereka, semua mangsa membuat laporan polis berhubung kejadian terbabit dan setakat ini pengarah syarikat berkenaan dikatakan sudah pulang ke Kuala Lumpur.

Sementara itu, Timbalan Ketua Polis Daerah Timur Laut Superintendan Abdul Halim Bulat ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan yang dibuat semua mangsa dan setakat ini siasatan lanjut sedang dijalankan.

“Hasil siasatan setakat ini mendapati lelaki terbabit yang juga seorang pengarah syarikat dikatakan meraba dan cuba mengambil kesempatan ke atas mangsa, menyebabkan mereka melaporkan kejadian itu,” katanya kes terbabit disiasat mengikut Seksyen 354 kanun Keseksaan.

Read rest of entry

KJ BODEK NAJIB UNTUK KEKAL BERTANDING DI REMBAU. Kesian Budak Tingkat 4 ni....

Lawatan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan isterinya Datin Seri Rosmah Mansor ke Kazakhstan bagi menghadri Forum Ekonomi Dunia Islam (WIEF) di Astana telah dirancang setahun lebih awal dan tidak kena mengena dengan lawatan peribadinya, dakwa Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin Abu Bakar.

Sambil membidas ahli parlimen Kuala Selangor, Dzulkefly Ahmad yang membuat dakwaan itu, Khairy berkata dalam twitter adalah lebih baik pemimpin PAS itu “mendiamkan diri kecuali jika beliau mempunyai bukti”.

Dzulkefly yang juga adalah ahli Majlis Jawatankuasa Pusat PAS pada sidang medianya semalam berkata adalah salah dari segi moral bagi Najib dan keluarganya menggunakan duit rakyat atau dana awam bagi membiayai lawatan mereka merisik perkahwinan anak perempuan mereka di Kazakhstan.

“Perancangan lawatan PM ke Kazakh dibuat lama sebelum pertunangan anak perempuannya. Malah ia sebagai lawatan balas lawatan Presiden Nazarbayev ke Malaysia semasa zaman Pak Lah,“ katanyanya merujuk kepada lawatan President Nursultan Abishuly Nazarbayev ke Malaysia pada 2006 ketika Tun Abdullah Ahmad badawi menjadi perdana menteri.

Anak gadis Najib, Nooryana Najwa dijadual berkahwin dengan seorang pembesar Kazakhstan.

Menjawab tweet lain, yang menuduh Khairy cuba mempertahankan salah laku Najib, beliau berkata “ Saya tidak bercakap bagi pihak sesiapa. Saya pegawai kanan Umno dan bercakap bagi pihak parti saya.”

Dzulkefly pada sidang akhbar semalam berkata tindakan Najib itu tidak ada kelas langsung iaitu menggunakan wang kerajaan dan rakyat untuk urusan peribadi.

Katanya, ini pula bukan pertama kali dan semasa anaknya menerima ijazah di Universiti Georgetown, Washington, Amerika Najib dan keluarga juga ke sana dengan program rasmi kerajaan.

ucsi integrity congress 160910 dzulkeflyKhairy juga berkata tindakan Dzulkefly menyebarkan pembohongan keji itu adalah tindakan yang terdesak.

“Saya sangka Dr Dzul lelaki baik. Tak sangka beliau sanggup buat pembohongan yang sebegitu keji dan sebegitu terdesak memutar-belitkan cerita,” tulisnya.

Dzulkefly (kanan) yang kemudiannya menyertai 'perang' di twitter itu menggesa Khairy supaya “menyoal gerak hatinya” jika beliau tidak faham isu yang ditimbulkannya.

Beliau juga mengulangi cerita khalifah Umayyad Umar Abdul Aziz, yang pernah mempunyai dua batang lilin berlainan yang ditempatkan di sisi katilnya dan hanya menyalakan lilin yang dibeli dari dana awam untuk urusan rasmi manakala jika dikejutkan oleh kawan-kawan atau ahli keluarganya untuk membincangkan hal peribadi, baginda menggunakan lilin yang dibeli melalui wangnya sendiri.

Isu itu “dari segi moral amat jelas,” kata Dzulkefly sambil mempertahankan hujah yang diluahkannya semalam.
Read rest of entry

Wednesday 8 June 2011

ALI RUSTAM CABUT LARI, PENIAGA DI JASIN KECEWA DENGAN JUMLAH PAMPASAN.

JASIN 7 Jun - Kira-kira 40 peniaga kedai di Pekan Asahan di sini melahirkan rasa tidak puas hati dengan bayaran pampasan yang dicadangkan kerajaan negeri untuk memindahkan mereka bagi memberi laluan kepada projek menaik taraf pekan lama itu tidak lama lagi.

Rata-rata mereka yang mula menyewa kedai papan itu sejak lebih 15 tahun lalu mendakwa, pampasan sebanyak RM3,000 yang ditawarkan kerajaan negeri kepada setiap penyewa itu tidak mencukupi bagi menampung pelbagai kos untuk berpindah ke lokasi baru.

Seorang peniaga kedai runcit, M. Nadarajah, 52, yang telah menyewa kedai di pekan itu sejak 27 tahun lalu berkata, dia menyokong usaha kerajaan negeri untuk merobohkan bangunan kedai kayu di pekan lama bagi dibina baru.

"Cuma saya kecewa dengan jumlah pampasan RM3,000 yang diberikan itu tidak setimpal dengan usaha kami yang telah sekian lama membantu menghidupkan pekan ini sejak negara merdeka lagi.

"Lebih malang, ketika proses bicara pampasan di Pejabat Tanah dan Daerah 26 Mei lalu, kami tidak diberitahu lokasi baru untuk berpindah," katanya ketika ditemui pemberita di sini hari ini.
Menurut Nadarajah, pampasan itu tidak mencukupi bagi kos menyewa lori untuk mengangkat pelbagai barang runcit di kedainya.

Malah katanya, sejak menyewa kedai itu hampir 30 tahun lalu, dia telah menghabiskan lebih RM10,000 untuk kerja-kerja membaiki dan mengubahsuai kedai kayu itu yang dilakukan sedikit demi sedikit.
 
"Saya harap, pampasan itu dapat dinaikkan kepada RM8,000, barulah cukup untuk kami berpindah dan sebagai deposit untuk menyewa kedai baru," katanya yang menjelaskan menyewa kedai itu pada kadar RM150 sebulan.

Bagi penyewa kedai membaiki motosikal, Tay Guan Huat, 43, menyifatkan pampasan itu tidak setimpal kerana mereka terpaksa mencari lokasi baru untuk meneruskan perniagaan.
Justeru, dia berharap kerajaan negeri dapat membuat penilaian semula nilai pampasan yang akan diberikan itu supaya bersesuaian dengan keadaan semasa.

"Jika kerajaan negeri tidak boleh berikan antara RM30,000 hingga RM60,000 kepada pemilik tanah, sekurang-kurangnya berilah penyewa RM8,000 seorang untuk memulakan perniagaan di lokasi baru," katanya.

Pandangan sama dilontarkan peniaga kedai membaiki radio dan televisyen, R. Sandra, 60, yang berharap setiap penyewa diberikan pampasan sekurang-kurangnya RM5,000.
Read rest of entry

SUBSIDI DIESEL NELAYAN : NOH OMAR PENAKUT, UGUT NELAYAN JANGAN BERDEMO, BUKTI KERAJAAN BN MEMANG PENIPU BESAR....


KUALA SELANGOR 7 Jun – Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani menimbang untuk mengambil tindakan terhadap nelayan laut dalam yang masih berkeras mahu mengadakan mogok ekoran tidak berpuas hati dengan keputusan kerajaan menarik balik subsidi diesel daripada mereka.

Menterinya, Datuk Seri Noh Omar berkata, tindakan ke atas nelayan terlibat akan difikirkan kerana pihaknya menerima laporan ada golongan itu mahu mengadakan mogok dengan tidak turun ke laut bagi mendesak kerajaan memberikan semula subsidi diesel berkenaan.

Beliau berkata, desakan itu tidak wajar dilakukan kerana tindakan menarik balik subsidi diesel itu hanya melibatkan nelayan laut dalam dengan jumlah hasil tangkapan melebihi 40 tan metrik.

Jelas beliau, subsidi diesel kepada nelayan pesisir pantai yang dikelaskan sebagai nelayan zon A dan B masih dikekalkan iaitu RM1.25 seliter berbanding harga pasaran RM1.80 seliter.

“Saya harap mereka (nelayan laut dalam) faham mengenai perkara ini kerana tumpuan kerajaan adalah membantu nelayan pesisir pantai yang bilangannya lebih ramai dan hasil tangkapan lebih kecil daripada nelayan laut dalam.

“Jika ada yang ingkar dan membuat perkara-perkara yang tidak sewajarnya seperti mogok, demonstrasi dan sebagainya, kita akan fikirkan bentuk tindakan terhadap mereka nanti,” katanya. 
 
Beliau berkata demikian selepas merasmikan Kursus Membina Pasukan Kor Tani Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP) peringkat negeri Selangor di Pantai Remis, Jeram di sini hari ini.
Turut hadir Pengerusi LPP, Datuk Zainal Dahalan; Pengerusi LPP Selangor, Jakiran Jacomah dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jeram, Datuk Amiruddin Setro. 

Noh berkata, nelayan laut dalam sepatutnya berterima kasih kepada kerajaan kerana meskipun subsidi diesel RM1.25 seliter ditarik balik, mereka masih dapat membeli bahan bakar itu pada harga subsidi di pasaran tempatan iaitu RM1.80 seliter. 

Selain itu jelasnya, nelayan laut dalam turut mendapat manfaat lain apabila kerajaan membayar hasil tangkapan mereka sebanyak 20 sen bagi setiap kilogram berbanding nelayan pesisir pantai yang kerajaan hanya membayar hasil tangkapan mereka sebanyak 10 sen bagi setiap kilogram. 

“Kalau nelayan laut dalam mendapat hasil tangkapan sebanyak 40 tan metrik dan kerajaan membayar 20 sen bagi setiap kilogram, ini bermakna mereka mendapat RM8,000 bagi subsidi hasil tangkapan.

“Begitu juga dengan pembinaan tempat pendaratan hasil tangkapan untuk nelayan laut dalam yang kesemuanya dibina oleh kerajaan melibatkan kos yang tinggi iaitu antara RM100 juta hingga RM200 juta. 

“Jadi, di mana rasionalnya jika ada sesetengah nelayan laut dalam menyatakan rasa tidak puas hati, menuduh kerajaan zalim, nak mogok dan sebagainya sedangkan mereka sebenarnya mendapat manfaat yang besar daripada kerajaan,” ujarnya.


( Dulu Umno ni sayang sangat dengan Nelayan sebab golongan nelayan selalu ditindas BN untuk kekalkan fix deposit undi setiap kali pilihanraya. Sekarang baru mereka tahu yang nelayan ni semakin cerdik, takkanlah mereka sanggup ditipu sepanjang hayat mereka oleh si Noh Omar ni, jika BN tak sanggup bagi subsidi diesel maka tak payahlah nak perintah Malaysia, bagi peluang Pakatan Rakyat perintah pasti nasib golongan nelayan akan terbela. Alasan setiap kali nak tarik subsidi diesel ialah sebab minyak naik harga tapi si Noh yang bodoh ni tak cakap ke pada nelayan, pada masa yang sama jika jika minyak naik harga patutnya Malaysia lagi kaya sebab Malaysia ialah penjual minyak ke luar negara, maka untung yang sangat banyak tu boleh cover subsidi minyak untuk nelayan..........Noh Omar memang bangang lebih teruk dari nelayan agaknya dia ni, namanya je peguam tapi samseng.... dengan nelayan pun nak diugut. Kalau berani ugutlah si Karpal Singh....hahahaha ada berani ke Noh?  )

Read rest of entry

PILIHANRAYA MASJID SAMA DENGAN PEMILIHAN AJK MASJID. KENAPA UMNO P.PINANG HISTERIA NI....

BUTTERWORTH 7 Jun - Badan Perhubungan UMNO Pulau Pinang akan menghadap Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin bagi merayu perkenan Seri Paduka supaya pilihan raya masjid di Pulau Pinang ditangguhkan dan dikaji semula demi menjaga keharmonian institusi Islam itu.

Pengerusinya, Datuk Zainal Abidin Osman berkata, atas kapasiti Tuanku Mizan sebagai Ketua Agama Islam di Pulau Pinang, pihaknya merayu supaya keputusan kerajaan negeri untuk melaksanakan pilihan raya itu dikaji sedalam-dalamnya kerana melibatkan kepentingan umat Islam.

"Sudah wujud kegelisahan dalam kalangan masyarakat Islam termasuk anak-anak kariah yang bimbang terhadap suasana masjid yang mahu dijadikan pentas mencari pengaruh politik partisan.

"Kita akan ajukan rayuan mengenai perkara ini kepada Yang di-Pertuan Agong dan kita serahkan kepada kebijaksanaan Seri Paduka untuk meneliti perkara ini," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Utusan Malaysia Isnin lalu menyiarkan keputusan Kerajaan DAP Pulau Pinang untuk mengadakan pilihan raya bagi jawatan kuasa masjid mulai tahun ini iaitu perkembangan yang dilihat bakal menjerumuskan institusi masjid ke kancah politik kepartian.

Keputusan itu mendapat bantahan ramai pihak yang menyifatkan ia agenda tersembunyi pihak tertentu yang mahu memporak-perandakan institusi masjid sebagai pusat perpaduan umat Islam khususnya di Pulau Pinang.

Zainal Abidin berkata, pilihan raya masjid itu bukan sahaja bermotifkan politik malah bakal mengheret jawatan kuasa kariah masjid dalam kancah perpecahan apabila wujud aktiviti berkempen, mengadu domba serta memburuk-burukkan antara satu sama lain.

Malah katanya, kaedah pelaksanaan pilihan raya itu juga sangat lemah dan longgar sehingga boleh menimbulkan rasa syak wasangka dalam kalangan kariah masjid sekali gus memungkinkan perseteruan serius berlaku.

"Lebih penting, masjid mahu dijadikan tempat membuang undi sedangkan ia tempat beribadat dan tempat untuk meluaskan syiar Islam. Pilihan raya ala politik ini hanya akan meniupkan api perpecahan dan perbalahan," tegasnya.( Apalah bodoh sangat Umno Pualau Pinang ni, nampak sangat dah takde kerja lain nak dibuat. Kerajaan Pulau Pinang sebut je nak buat pilihanraya masjid maka samalah jugak dengan pemilihan masjid yang dibuat setiap dua tahun untuk memilih AJK Masjid yang baru. Cuma tukar perkataan sahaja Umno dah kecut perut, apahal bro.................. Cubalah tengok dulu hasil perlaksanaan tahun ini, pasti lebih telus dari zaman Umno. Masa zaman BN dan Umno orang yang tak pernah ke masjid dilantik menjadi AJK Masijd, apa komen Ketua Umno Pulau Pinang? Jawablah, itu bukan politik ke? Yang tak jadi ahli Umno sahaja boleh jadik AJK Masjid? Betul ke tak bro?
Read rest of entry

JAMIL KHIR MENTERI CARI MAKAN DIA TAKKAN BERANI KOMEN PASAL PATUNG TUGU NEGARA SELAGI JADI MENTERI...........

Kerajaan persekutuan hari ini dicabar supaya bertindak terhadap patung-patung yang terdapat di seluruh negara berikutan kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, baru-baru ini bahawa pembinaan tugu tidak diwujudkan kerana dikhuatiri mempunyai unsur-unsur pemujaan.

“Saya mencabar Datuk Seri Jamil Khir Baharom bertindak terhadap Tugu Negara dan patung Tunku Abd Rahman dengan segera,” kata Ketua Pemuda PAS Johor, Suhaizan Kayat dalam satu kenyataan akhbar.

Jamil Khir dalam kenyataanya semalam berkata beliau bersependapat dengan mufti Perlis Dr Juanda Yahya yang tidak bersetuju dengan pembinaan tugu 1 Malaysia.

"Kita setuju apa pandangan yang diberikan oleh mufti (Perlis) supaya ada unsur-unsur pemujaan, supaya tidak kita wujudkan,” kata Jamil Khir.

Menurut Suhaizan, selain tugu 1Malaysia yang mula dibina di kebanyakan tempat di seluruh negara, tugu-tugu lain yang agak ketara yang dikhuari akan mempunyai unsur-unsur pemujaan adalah patung Tugu Negara dan patung perdana menteri pertama Tunku Abd Rahman Putra Al-Haj Perdana Menteri di bangunan Parlimen.

01“Ini bersandarkan kepada firman Allah SWT dalam surah Al-Maidah ayat 90 yang menyatakan bahawa arak, judi, memuja berhala dan bertenung nasib adalah amalan syaitan dan mestilah dijauhi.

Menurut Suhaizan lagi, muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan yang bersidang pada 21 Sep 1995 lalu juga telah telah mengharamkan istiadat meletakkan kalungan bunga di Tugu Negara sempena Hari Pahlawan.

NONEKatanya, berdasarkan kepada muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis itu adalah jelas Tugu Negara boleh membawa kepada unsur syirik dan bercanggah dengan Islam.

“Oleh kerana Datuk Seri Jamil Khir adalah seorang individu yang berkuasa dalam negara dan boleh mencegah maka sudah sewajarnya beliau bertindak dengan segera.

“Saya mencabar Datuk Seri Jamil Khair Baharom bertindak terhadap Tugu Negara dan patung Tunku Abd Rahman dengan segera,” katanya.
Read rest of entry

Popular Posts

 

About Me

tukartayarbaru
BERIKHTIAR DAN MENDOAKAN KESEMBUHAN SEMUA
View my complete profile

tukartayarbaru

tukartayarbaru

Malaysiakini

Harakah

Utusan Online

Kosmo Online