www.tukartayarbaru.blogspot.com : Email. tukartayarbaru@gmail.com

Thursday 19 July 2012

SAKSIKAN NAJIB RASUAH IMAM DAN AJK MASJID? KAIN BUAT JUBAH, KURMA DAN AIR ZAM-ZAM UMPAN ADILFITRIPerdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak menggesa semua imam dan ahli jawatankuasa masjid di seluruh negara supaya "menentang habis-habisan" fahaman dan golongan yang menyimpang dengan ajaran Islam.

Dalam ucapannya kepada lebih 10,000 imam dan ahli jawatankuasa masjid hari ini, Najib antara lainnya berkata golongan itu perlu menentang kumpulan lesbian, gay dan juga fahaman seperti liberalisme dan pluralisme. 


"Siapa yang mengancam akidah, akhlak, kesucian Islam wajib kita perjuangkan menentang mereka. Tidak kira dari sudut mana. 

"Kalau (pihak) yang mengamalkan sudah menyimpang dengan lesbianlah, apa bendalah, homoseksuallah, apalah, pluralismelah, liberalismelah, (dan) apa isme yang bertentangan dengan Islam.

"Atas nama apa sahaja, wajib kita tentang habis-habisan. Ini perintah Allah (dan) Maqasid Syariah," katanya.

Berucap dalam Majlis Perhimpunan Perdana di Serdang itu, Najib berkata agama Islam juga menuntut supaya umatnya menjaga nyawa, akal, keturunan dan harta benda seperti mana yang dituntut dalam Maqasid Syariah (Tujuan-tujuan syariat).

Najib juga mengingatkan imam dan ahli jawatankuasa masjid tersebut supaya tidak mencemarkan kesucian masjid dengan "mencari keuntungan tertentu, untuk mendapat pengaruh atau melontar perasaan benci kepada pihak lain. 

"Masjid bukan gelanggang untuk mengecam umat lain, tetapi masjid adalah tempat untuk melakukan ibadat dengan keadaan tenang dan tenteram jiwa, mengajak dengan cara yang baik, dan berdakwah dengan bijaksana dan hikmah. Inilah peranan masjid," katanya.

Dengan memberi contoh di zaman Rasullah SAW, baginda pernah mengarahkan sebuah masjid diruntuh dan dibakar kerana golongan munafik menggunakan untuk menaburkan fitnah sesama umat Islam

"Ini (perkara) serius dalam Islam. Jangan ada tempat seperti ini. Tidak perlu dijadikan platform untuk menabur fitnah kepada umat Islam," katanya.

Dalam majlis itu juga Najib yang juga menteri kewangan menghadiahkan lebih 14 ribu imam di seluruh negara yang kain yang "baik dan berkualiti" kepada para imam untuk membuat jubah sempena Aidilfitri.

Bahkan lebih 130,000 ahli jawatankuasa masjid turut mendapat faedah yang sama, tambah Najib yang juga presiden Umno.

Selain itu, kerajaan juga memutuskan untuk membekalkan dua tong air zam-zam dan buah kurma kepada seluruh masjid dan surau dalam negara.
Read rest of entry

Sunday 15 July 2012

IKLAN NAJIB DI TANDAS DAN KANDANG LEMBU.....UMNO SELANGOR JADI GILA MEROYANSelepas kontroversi pemasangan bendera BN, kini muncul lagi pelbagai iklan yang mensasarkan masyarakat Selangor di stesen perhentian dan gerabak sistem kereta api Komuter di pelbagai tempat di Lembah Klang.

Siri iklan "Sayangi Selangor" itu antaranya memaparkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dengan tulisan ''Kami mendengar masalah anda tentang kos sara hidup'' dan ''Kami mendengar dan memahami keperluan anda tentang pendidikan''. 

Dilihat sebagai sebahagian daripada rangka 'kempen' BN di negeri Pakatan Rakyat itu, iklan tersebut kelihatan dipasang di tiang besar di stesen, eskalator malah memenuhi gerabaknya.

ktm sayangi selangor 150712

Iklan-iklan itu juga memaparkan kemesraan Najib yang bergambar dengan pelbagai pihak, termasuk kanak-kanak dan cuba menekankan bahawa rakyat mendengar masalah rakyat bawahan.

Najib merupakan pengerusi badan perhubungan Umno Selangor manakala Pengerusi Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) Datuk Seri Ir Mohd Zin Mohamed pula berperanan sebagai koordinator BN Selangor.

Menurut sumber Malaysiakini, iklan tersebut telah dipasang secara berjajaran bermula daripada stesen KL Sentral sehingga ke stesen komuter menghala ke Pelabuhan Klang.

Sementara itu, tinjauan Malaysiakini terhadap pengguna komuter mendapati rata-rata mereka tidak selesa dengan langkah terbaru itu.

ktm sayangi selangor 150712

Seorang pelajar institut pengajian tinggi awam (IPTA) yang hanya mahu dikenali sebagai Mat berkata, beliau merasakan iklan itu tidak perlu diletakkan kerana "tidak seimbang" tanpa memaparkan gambar Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

"Inikan kempen Sayangi Selangor. Sepatutnya ada gambar Khalid baru seimbang. Sebab macam pelik, kempen sayang Selangor tapi gambar perdana menteri," katanya ketika ditemui Malaysiakini.

Mat, 22, juga berkata, iklan yang menyatakan sumbangan kerajaan juga dilihat tidak wajar kerana ia memang tanggungjawab piak itu.

Selain itu, pelajar institut pengajian tinggi swasta (IPTS) yang mahu dikenal sebagai Amirul pula mengaitkan perkara itu dengan tarikh pilihan raya yang akan berlangsung tidak lama lagi.

"Kalau betul mereka ini membela rakyat, kenapa baru sekarang nak buat iklan ini? Mungkin kempen nak dekat pilihan raya umum," katanya sinis.Sementara itu, Liana, 26, seorang pekerja swasta pula berkata, iklan sedemikian tidak perlu diletakkan kerana hampir semua orang tahu apa yang telah kerajaan lakukan.

"Iklan ni dah banyak dah. dekat TV pun ada. Saya rasa semua orang tahu yang kerajaan ada bagi BR1M (Bantuan Rakyat 1Malaysia), bagi baucer dekat pelajar dan macam-macam lagi. Jadi saya rasa tak perlu iklan macam ni. Yang penting ketelusan," katanya. 

Sebelum ini, Malaysiakini melaporkan bendera BN telah dinaikkan di stesen komuter laluan Kuala Lumpur-Pelabuhan Klang.

Bagaimanapun, Mohd Zin Mohamed menafikan mengeluarkan arahan membenarkan bendera BN di pasang di kesemua 28 stesen komuter di Selangor.http://www.malaysiakini.com/news/203687

Read rest of entry

Popular Posts

 

About Me

tukartayarbaru
BERIKHTIAR DAN MENDOAKAN KESEMBUHAN SEMUA
View my complete profile

tukartayarbaru

tukartayarbaru

Malaysiakini

Harakah

Utusan Online

Kosmo Online