www.tukartayarbaru.blogspot.com : Email. tukartayarbaru@gmail.com

Friday 6 May 2011

KEKALKAN HADI DAN NASHA,KATA UST.HARUN TAIB. Apa Komen Penyokong Mat Sabu?

Pesuruhjaya Pas Terengganu, Datuk Harun Taib mencadangkan supaya pencalonan untuk jawatan Presiden dan Timbalan Presiden dikekalkan kepada gandingan sama iaitu Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Nasharudin Mat Isa.

Cadangan itu mendapat persetujuan sebulat suara dalam mesyuarat agung Pas kawasan Hulu Terengganu pada 29 April lalu.

Harun yang juga Yang Dipertua Pas Kawasan Hulu Terengganu berkata, gandingan sedia ada mampu membawa hala tuju parti ke arah lebih baik, selain mampu menggerakkan Pas untuk bersama-sama Pakatan Rakyat merampas Putrajaya dalam pilihan raya umum akan datang.

Ditanya berhubung terdapat kawasan lain seperti Pas Besut yang mencadangkan Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man yang juga Naib Presiden Pas untuk bertanding jawatan Timbalan Presiden, beliau berkata, pihaknya tiada halangan kepada mana-mana kawasan untuk mengemukakan cadangan masing-masing.

“Kita beri kebebasan dan tiada peraturan pada kawasan tertentu untuk menetapkan calon yang perlu dipilih, sebaliknya mereka boleh mencadangkan sesiapa yang mereka suka,” katanya.

Sementara itu, beliau menegaskan, kerjasama Pas dengan PKR adalah kerjasama berteraskan parti, bukan individu.

Sehubungan itu, katanya, tidak timbul sebarang perkara yang boleh menjejaskan kepercayaan rakyat untuk terus menyokong Pas sekalipun mereka meragui penafian Penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim berhubung pembabitannya dalam isu video seks.

Harun berkata, kerjasama antara parti itu akan diteruskan biar sesiapa jua yang membarisi kepimpinan tertinggi PKR.

“Sama ada Anwar ada atau tidak, kerjasama tetap diteruskan dan isu yang berlaku ketika ini biarlah diselesaikan sendiri.” katanya
Read rest of entry

MUFTI PERLIS NAIF POLITK......Kata Prof.Dr.Aziz Bari

Pensyarah undang-undang Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) Prof Dr Abdul Aziz Bari hari ini membidas Mufti Perlis Dr Juanda Jaya berhubung kenyataannya yang menyifatkan pihak yang menentang penyatuan antara Umno dan PAS sebagai pengkhianat Islam.

Abdul Aziz beranggapan kenyataan tokoh agama itu sebagai "naif dan menandakan kejahilannya dalam sejarah politik Malaysia" khususnya berhubung kerjasama kedua-dua parti itu pada awal 1970-an sehingga melahirkan BN pada 1974.

"PAS ditendang oleh Umno pada 1977 dan Kelantan dirampas melalui darurat. Kerjasama atau gabungan Umno-PAS merugikan umat Islam.

"Ia melemahkan mekanisme semak dan imbang serta persaingan sihat demi kepentingan orang Melayu dan Islam.NONE

"Melemahkan mekanisme itu, baik dalam parti-parti yang ada yakni Umno, PAS atau PKR akan merugikan umat Islam," katanya.

Abdul Aziz yang juga seorang pengamat politik berkata ketiadaan semak dan imbang menyebabkan pelaksanaan Islam dan kebajikan Melayu terbantut.

"Ia menyebabkan rasuah dan penyalahgunaan kuasa merebak," kata Abdul Aziz dalam satu kenyataan akhbar hari ini.

Beliau mengulas kenyataan Dr Juanda yang dilaporkan dalam Utusan Malaysia semalam yang menyifatkan pihak yang menentang penyatuan kedua-dua parti itu sebagai pengkhianat Islam dan boleh dianggap pendukung fikrah Khawarij yang amat bencikan kesatuan.

Menurut mufti Perlis itu, penyatuan kedua-dua parti berkenaan sebenarnya wajib, khususnya untuk kekuatan Islam. Malah al-Quran sendiri melalui ayat 13 surah Asy-Syura memerintahkan supaya umat Islam bersatu padu dan Islam perlu ditegakkan.

Bagaimanapun tokoh agama muda itu menjelaskan gesaan penyatuan Umno dan PAS yang diutarakannya semalam bukanlah bermaksud kedua-duanya perlu bergabung sebagai satu parti.

Sebaliknya penyatuan tersebut dalam erti kata bekerjasama dalam urusan kepentingan Islam dan negara.

"Duduk semeja, kurang maki (sesama lain), kurang politiking, tumpu pada kepentingan rakyat dan negara. Penyatuan tak semestinya (melalui) satu parti," katanya.

Mengulas lanjut, Abdul Aziz turut menyifatkan "satu jenayah" bagi menggagalkan pembentukan sistem dua parti yang kini sedang berjalan.

Dakwanya, Umno dan beberapa tokoh tertentu dalam PAS, tidak selesa dengan pembentukan sistem dua parti yang akan menyemarakkan wacana politik yang berasaskan dasar dan program, bukan agenda ras, politik skandal yang didakwanya cuba dibawa oleh Umno sekarang.

Sehubungan itu beliau meminta Juanda mempelajari sistem politik yang ada sebelum membuat sebarang kenyataan.
Read rest of entry

KENAPA DENGAN MUFTI PERLIS NI? IKHLAS ATAU MENCARI KESEMPATAN POPULAR....

Setiausaha Akhbar Menteri Besar Kelantan meminta Mufti Perlis Dr Juanda Jaya menjelaskan pelan cadangannya secara terperinci berhubung penyatuan PAS dan Umno supaya ia dapat difahami dengan jelas.

NONEAhmad Fadhli Shaari yang juga ketua penerangan Pemuda PAS Kelantan berkata pada hakikatnya parti itu tidak pernah meletakkan ke tepi agenda perpaduan umat Islam.

"Perlu diingat, PAS melalui pemimpinnya termasuklah Mursyidul Am, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat telah berkali-kali menyatakan bahawa penyatuan di antara PAS dengan Umno boleh berlaku bila-bila masa dengan syarat Umno mengubah dasar kepada Islam.

"Sekiranya seseorang itu dianggap Islam melalui syahadahnya, maka syahadah sesebuah pertubuhan ialah perlembagaannya. Adakah Umno telah bersyahadah di dalam perlembagaannya?

"Persoalannya, bagaimanakah PAS boleh bekerjasama dengan DAP dan PKR di dalam Pakatan Rakyat?

NONE“Hakikatnya DAP dan PKR tidak menolak prinsip Islam yang dibawa oleh PAS dan tidak mendesak supaya PAS menggugurkan dasar perjuangannya selama ini," kata Ahmad Fadhli dalam satu kenyataan media.

Beliau mengulas laporan Utusan Malaysia semalam berhubung kenyataan Dr Juanda yang menyifatkan pihak yang menentang penyatuan antara Umno dan PAS sebagai 'pengkhianat Islam' dan boleh dianggap pendukung fikrah Khawarij yang amat bencikan kesatuan.

Dr Juanda dilaporkan berkata, penyatuan kedua-dua parti itu sebenarnya wajib, khususnya untuk kekuatan Islam berdasarkan tuntutan al-Quran antaranya melalui ayat 13 surah Asy-Syura
memerintahkan supaya umat Islam bersatu padu dan Islam perlu ditegakkan.

Dalam kenyataannya, Ahmad Fadhli turut menggesa Dr Juanda memberi komen mengenai hukum kerjasama Umno dengan MCA apabila presidennya Datuk Seri Dr Chua Soi Lek didakwa berkata parti Cina itu boleh menerima kehadiran PAS dalam BN dengan syarat parti Islam itu menggugurkan agenda perjuangan Islam.

"Utusan Malaysia selaku akhbar yang membela agama, bangsa dan negara juga boleh turut mengulas isu ini. Jika pihak mufti Perlis berminat untuk mendapatkan kenyataan ini, saya sedia
membekalkan salinan laporan akhbar New Straits Time pada 2 Mei 1 yang lalu di muka surat 9 untuk rujukan pihak mufti Perlis.

"Atau saya menukilkan semula bahasanya untuk rujukan: However, party president Datuk Seri Chua Soi Lek said PAS had to first set aside its agenda to turn the country state into an Islamic State before it could sit down and talk with Umno about any possible return to the Barisan Nasional fold...

"Begitu juga dengan cadangan MCA untuk menyaman kerajaan negeri Kelantan sekiranya terus menguatkuasakan undang-undang menghalang premis judi beroperasi, apakah hukumnya Umno selaku rakan kongsi MCA dalam BN membisu seribu bahasa?" soalnya.

dr juanda jaya perlis mufti candidate 081106Oleh itu, sambil bersangka baik terhadap Dr Juanda (kiri), Ahmad Fadhli menganggap kenyataan mufti Perlis itu "separuh masak atau sengaja dilaporkan separuh masak" bagi meletakkan persepsi bahawa beliau menghentam pihak tertentu khususnya di dalam PAS yang menentang penyatuan PAS-Umno.

Justeru, Ahmad Fadhli berharap agar mufti Perlis itu dapat mengemukakan pelan cadangannya secara terperinci agar semua pihak dapat memahami kenyataan beliau
.
Read rest of entry

HISHAMUDDIN BELASAH MAHFUZ. KENAPA MELENTING SANGAT MAMAT LEMBUT NI...

Sikap biadab Naib Presiden Pas, Datuk Mahfuz Omar yang menggunakan bahasa kesat di laman sosial Twitter membuktikan kerakusan dan keangkuhan cara berpolitik beliau dalam merebut kuasa.

Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, mungkin Mahfuz sudah hilang pedoman dan tidak menghiraukan adab budi bahasa dalam usaha terdesak beliau untuk memenangi semula hati pengikutnya.

"Demi kepentingan politik, Pas sanggup menggadaikan segala-galanya termasuk agama dan bangsanya sendiri," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Beliau mengulas sikap biadab Mahfuz yang secara terbuka menggunakan bahasa kesat berhubung reaksinya tentang isu penyatuan UMNO dan Pas di laman Twitter Naib Presiden Pas itu Sabtu lalu.

Mahfuz berkata: "Kalau dah Melayu kuasai BN (Barisan Nasional), apa yang kecoh DAP menang kerusi Cina. Apa yang sibuk nak ajak Pas sertai BN kalau dah kuat. Bahalol betoi (betul) hang (kamu) ini.''

Jelas Hishammuddin, cara pendekatan pemimpin Pas itu digambarkan seperti pepatah "menang sorak, kampung tergadai" dengan menyamakan sikap Pas yang menyorak kejayaan DAP pada Pilihan Raya Negeri Sarawak Ke-10 baru-baru ini.
Read rest of entry

INIKAH DIA JODOH SULTAN MUHAMMAD V KELANTAN?

Kelantan dijangka menerima Raja Perempuan setelah Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V, memberi gambaran bahawa baginda bakal berkahwin.

Titah Sultan Muhammad V ketika membayangkan perkara itu, baginda berdoa agar dipertemukan jodoh.

"Insya-Allah saya pun doa, insya-Allah Tuhan akan makbul. Saya fikir dengan berkat doa tok guru lagi, datuk-datuk, insya-Allah berjaya," titah baginda pada sidang akhbar khas di Istana Negeri di sini semalam.

Sultan Muhammad bertitah demikian ketika ditanya bila baginda akan memiliki seorang Permaisuri yang akan menjaga kebajikan baginda.

Baginda yang dimasyhurkan pada 13 September tahun lalu bagaimanapun tidak mengulas lanjut perkara tersebut yang sememangnya menjadi tanda tanya hampir dua juta rakyat negeri ini.

Baginda dan bekas isteri, Tengku Zubaidah Tengku Norudin tidak dikurniakan cahaya mata.
Mengenai upacara pertabalan baginda yang belum diadakan sehingga kini, Sultan Muhammad memberitahu, ia hanya satu bentuk formality rather than necessity dan bukan pula untuk bermegah-megah.

Pada sidang akhbar itu juga, baginda turut menyuarakan harapan supaya rakyat negeri ini dapat bekerja mengikut peranan masing-masing untuk memajukan Kelantan.

Ditanya perasaan baginda mengenai isu-isu melingkari Istana Kelantan sebelum ini yang telah dapat diselesaikan dengan baik, Sultan Muhammad bertitah: "Kita tidak boleh fikir sangat sebab kalau kita fikir banyak sangat nanti 'jam' otak kita. Jadi, cara terbaik ialah kita reda, tunggu dan lihat apa yang berlaku."

Mengenai penggunaan gelaran Sultan Muhammad V sebagai gelaran rasmi, baginda bertitah, ia dibuat dengan mengambil kira sejarah asal negeri Kelantan dan ia merupakan antara dua perkara utama yang terlintas di fikiran baginda sebaik sahaja menaiki takhta selain menggantikan seruan 'Daulat Tuanku' dengan 'Allahu Akbar.'

Penggunaan seruan 'Allahu Akbar' pula jelas baginda, difikirkan paling sesuai "sebab dengan tidak secara langsungnya, siapa yang cakap benda itu dapat pahala."
Read rest of entry

Thursday 5 May 2011

SIAPAKAH ESKAY? KINI KEISLAMAN BELIAU JUGA DIRAGUI.


Artikel ini dipetik dari blog sahabat MiloSuam yang banyak mendedahkan perihal video seks mutakhir ini. Nama Datuk Shazryl Eskay Abdullah (foto) tiba-tiba melonjak selepas lelaki yang mengaku sebagai Datuk T (sebut Datuk Temberang) ini menayangkan video lucah lelaki mirip Datuk Seri Anwar Ibrahim. Ramai pembaca yang menghantar email meminta ReJaM© menyiasat siapakah Eskay ini?
 
Rata-rata pengirim yang menghantar email kepada ReJaM© mempersoalkan kredibiliti Eskay yang begitu berani mempermainkan nama Allah dengan bersumpah di sebuah masjid baru-baru ini semata-mata untuk meyakinkan masyarakat bahawa pelaku di dalam video seks yang penuh kepincangan itu adalah Anwar Ibrahim. Ramai pembaca yang mempersoalkan mengapakah Eskay ini "pelat" mengucap syahadah, malah tersilap ketika memegang Al-Quran secara terbalik serta tidak fasih melafazkan kalimah "bismillah" semasa upacara sumpah laknat baru-baru ini. Pada awalnya ReJaM© tidak mahu mendedahkan keperibadian Eskay. Namun setelah menyedari impak sumpah Eskay ini sudah sampai ke tahap mengelirukan malah memecah belahkan masyarakat, maka mulai hari ini satu persatu tembelang Eskay akan didedahkan hasil pendedahan orang yang sangat rapat dengan beliau. Soalnya sekarang siapakah Eskay?

1) Eskay asalnya beragama Hindu. Bapa beliau berbangsa India dan ibu berbangsa Siam. Beliau anak ke-3 dari 4 adik beradik dengan abang, akak, serta seorang adik. Nama abangnya ialah Chandran.

2) Tujuan Eskay memeluk Islam adalah untuk membolehkan beliau mendapat status 'Melayu/bumiputera' bagi mempermudahkannya dalam urusan perniagaan dengan kerajaan. Namun begitu Eskay tidak mengamalkan cara hidup Islam dan sering bergelumang dgn maksiat.

3) Eskay bercita-cita tinggi dan juga berminat dengan politik. Beliau pernah cuba merasuah pegawai JPN bagi menukar status bangsanya dari 'India' kepada 'Melayu/bumiputera' semata-mata kerana ingin memudahkan urusan perniagaannya. Eskay juga didakwa berminat untuk menjadi ahli UMNO tetapi gagal kerana status bangsanya.

4) Eskay mempunyai tabiat kuat minum dan suka mabuk. Tempat beliau berhibur adalah di salah sebuah bar di Hotel Armada PJ. Ketika mabuk, tabiat Eskay akan minum dengan gelas yang kacanya bukan dari jenis lutsinar supaya orang lain tak nampak apa diminumnya.

5) Eskay juga pernah mengadakan hubungan sulit dengan setiausaha peribadinya bernama Farah Hida. Sumber yang rapat dengan beliau tidak menyebut zina tetapi menyebut hubungan sulit. Farah Hida akan sentiasa menemani Eskay ke mana-mana beliau pergi termasuk lawatan-lawatan kerja ke luar negara. Eskay juga akan seringkali menyewa di Hotel Armada PJ bersama-sama Setiausaha Peribadinya itu.

6) Menurut orang yang rapat dengan Eskay, beliau kini sudah putus dengan Farah Hida dan mempunyai teman wanita yang baru dan tinggal bersekedudukan bersama-samanya di sebuah kondominium di Ampang. Jabatan Agama Islam harus menyiasat dakwaan ini

7) Isteri Eskay pula kini tinggal di Sg.Petani bersama ibu bapanya. Difahamkan mereka masih suami isteri namun tidak lagi tinggal sebumbung.
 
 
Read rest of entry

ADUN BN MELAKA GEMOK ATAU OBESITI. SIAPAKAH MEREKA?

Sebahagian besar Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) di negeri ini dikesan mengalami masalah obesiti atau melebihi berat badan normal.Kira-kira 20 pegawai dan kakitangan Jabatan Kesihatan hari ini menjalankan pemeriksaan ke atas ADUN terlibat seperti ADUN Sungai Udang, Datuk Yaakub Md Amin; ADUN Tanjung Bidara, Datuk Ab. Karim Ab. Sulaiman; ADUN Machap, Datuk Lai Mei Chong dan ADUN Rembia, Datuk Norpipah Abdol di bangunan Seri Negeri, Ayer Keroh di sini.

Turut hadir pada program pemeriksaan kesihatan itu ialah Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Wira Omar Kaseh.ADUN Sungai Udang, Datuk Yaakub Md Amin
Seramai 20 kakitangan dan pegawai Jabatan Kesihatan negeri terlibat menjalankan pemeriksaan ke atas ADUN dan mendapati Indeks Jisim Tubuh (BMI) kebanyakan mereka mengalami obesiti.

Bagaimanapun, pemeriksaan lain seperti tahap glukosa dalam air kencing dan darah serta tekanan darah masing-masing berada pada paras normal.

Pemeriksaan kesihatan yang berlangsung selama empat jam berakhir pukul 12.30 tengah hari itu turut menekankan pada pemeriksaan ujian darah di kalangan ADUN bagi mengenal pasti sebarang penyakit serius.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Pemulihan Projek, Pembangunan Pekan Kecil dan Badan Bukan Kerajaan (NGO) negeri, Datuk Seet Har Cheow berkata, pihaknya menasihatkan ADUN terlibat agar mengawal pemakanan berdasarkan hasil ujian kesihatan yang mendapati kebanyakan mereka mengalami obesiti.

''Saya nasihatkan mereka dan diri saya sendiri kerana kami mengalami masalah obesiti.

Selepas ini, kita semua perlu kawal gula, makanan berkarbohidrat dan makanan berlemak terutama ketika menghadiri pelbagai majlis.

''Biarpun sibuk dengan pelbagai aktiviti kerja, mereka tidak harus mengabaikan waktu tidur dan banyak minum air kosong menggantikan air bergula.

''Begitu juga makanan bersantan yang banyak menyumbang ke arah pertambahan berat badan," katanya yang turut tidak menyangka disahkan mengalami masalah obesiti.
Read rest of entry

FELDA BUAT BANGUNAN 50 TINGKAT SAPU DUIT FELDA, PENEROKA MASIH BERHUTANG DENGAN TANAMAN SEMULA

KUALA LUMPUR 4 Mei – Projek pembinaan Menara Felda setinggi 50 tingkat di Jalan Stonor di sini, dijangka siap sepenuhnya menjelang pertengahan tahun depan.

Pengarah Urusan Kumpulan Naza TTDI Sdn. Bhd., SM Faliq SM Nasimuddin melahirkan keyakinannya berdasarkan kerja-kerja struktur konkrit bangunan yang sudah siap sepenuhnya April lalu.

“Jika mengikut jadual, Menara Felda ini boleh diduduki pada Januari 2014, tetapi pembinaannya yang bermula pada 2009 berjalan dengan begitu lancar dan boleh diduduki lebih awal dari tarikh yang ditetapkan,” katanya.

Beliau ditemui pada majlis penyempurnaan struktur konkrit tingkat ke-50 di Menara Felda, Platinum Park, di sini hari ini. Turut hadir, Pengarah Besar Felda, Datuk Dzulkifli Abd. Wahab.
Menara Felda setinggi 50 tingkat berhampiran Menara Berkembar Petronas itu begitu signifikan dengan kejayaan 50 tahun Felda sebagai organisasi pembangunan tanah paling berjaya di dunia.

 

Sementara itu, Dzulkifli berkata, sehingga kini Menara Felda merupakan satu-satunya bangunan tinggi di kawasan segi tiga emas itu yang mengaplikasikan Indeks Bangunan Hijau (GBI) berkonsepkan mesra alam sekitar dengan penggunaan tenaga pada kos yang efektif.

Selain itu, katanya, bangunan ini mempunyai status Koridor Raya Multimedia (MSC).

Menara Felda mempunyai lingkungan kawasan lantai bersih seluas 689,000 kaki persegi dan mempunyai sebuah dewan serba guna yang mampu memuatkan 1,500 orang.

Sebahagian besar daripada Menara Felda itu akan digunakan untuk ruang pejabat, bilik mesyuarat, podium, ruang rekreasi, surau, dewan pameran, ruang niaga dan lain-lain.

P/S.  ANTARA DUA DARJAT? RUMAH DI ATAS HASIL TITIK PELUH PENEROKA BERPULOH TAHUN, TETAPI BILA FELDA SUDAH KAYA HABIS DUIT PENEROKA DIBUAT BANGUNAN 50 TINGKAT MENELAN RATUSAN JUTA MUNGKIN RIBUAN JUTA. ADAKAH PENEROKA AKAN DUDUK DI BANGUNAN TERSEBUT? ATAU AKAN DIBUAT BANGUNAN ISA SAMAD DI DALAMNYA?

Read rest of entry

JANDA MUDA DITIKAM TUNANG SAMPAI MATI KERANA CEMBURU


BUKIT MERTAJAM: Seorang pekerja kilang yang cemburu dan panas baran dipercayai menikam tunangnya bertubi-tubi sehingga mati menggunakan sebilah pisau sebelum meminum racun, di stesen minyak di Jalan Perusahaan Prai di sini, semalam.

Dalam kejadian jam 6.30 pagi itu, Karimah Jusoh, 25, ibu tunggal dua anak, ditemui berlumuran darah di bilik persalinan stesen minyak tempat dia bekerja, ditikam di perut, dada serta cedera di leher dan beberapa anggota badan.

Suspek berusia 35 tahun kemudian melarikan diri ke rumah kakaknya di Bandar Baru Perda di sini, sebelum meminum racun dan kini dirawat Unit Rawatan Rapi Hospital Seberang Jaya (HSJ).

Mayat mangsa yang dihantar ke Hospital Bukit Mertajam untuk bedah siasat dibawa pulang ke rumah ibu bapanya di Chuping, Perlis, bagi dikebumikan. Mangsa yang bercerai tahun lalu mempunyai dua anak masing-masing lelaki dan perempuan, berusia lima dan tujuh tahun.

Mangsa tinggal bersama ibu angkatnya, Aishah Mohamad, 52, di Bertam, Kepala Batas sejak tiga tahun lalu.

Seorang saksi memberitahu polis, mangsa berada di stesen minyak itu kira-kira jam 6.30 pagi dan masuk ke bilik persalinan sebelum memulakan kerja.

Saksi itu mendakwa dia ternampak seorang lelaki masuk ke bilik berkenaan dan keluar kira-kira sejam kemudian sebelum beredar dari stesen minyak.

Timbalan Ketua Polis Pulau Pinang, Datuk Abdul Rahim Jaafar, berkata selepas rakan sekerja sedar mangsa tidak keluar bekerja, mereka memeriksa bilik berkenaan dan menemui mayat mangsa berlumuran darah.

“Polis turut menemui sebilah pisau sepanjang satu kaki dipercayai senjata yang digunakan untuk menikam mangsa di kawasan itu," katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Daerah Seberang Prai Tengah, semalam.

Kes berkenaan disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana membunuh.

“Kami menerima panggilan telefon dari HSJ kira-kira 11.30 pagi ini (semalam) memaklumkan suspek menerima rawatan selepas dipercayai meminum racun,” katanya.

Sementara itu, Aishah mendakwa Karimah pernah memberitahunya bahawa tunangnya yang sangat cemburu dan panas baran pernah memecahkan cermin kereta selepas melihatnya melayan seorang pelanggan di tempat kerja.

“Sebelum keluar bekerja pagi semalam, Karimah memeluk saya tiga kali tetapi saya tidak mengesyaki apa-apa. Malam tadi (kelmarin) dia menyuapkan makanan kepada saya serta bersalaman sebelum tidur,” katanya yang masih terkejut dengan kematian anak angkatnya itu.
Read rest of entry

POLIS DALANGI FITNAH ANWAR, DAKWA AZMIN


 
PETALING JAYA – PKR mendakwa pegawai kanan polis mendalangi agenda memfitnah Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan menghasut warga pendidik atas nama seminar keselamatan negara.

Timbalan presidennya, Azmin Ali berkata, pegawai dimaksudkan ialah Ketua Penolong Pengarah Penyelidikan dan Keurusetiaan Cawangan Khas Bukit Aman, Datuk Dr Abdul Rahman Ismail.

Menurutnya, program yang dimaksudkan ialah ‘Seminar Isu-Isu Keselamatan Negara Masa Kini’ yang dilancarkan Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Dr Awang Adek Hussin anjuran Pejabat Pelajaran Bachok, Kelantan.

“Saya dimaklumkan empat siri seminar ini dijalankan membabitkan lebih 2,000 pengetua dan guru-guru dari seluruh Kelantan. Setiap sekolah diwajib menghantar pengetua dan lapan guru.

“Pembentangan Abdul Rahman bukan tertumpu kepada isu keselamatan negara sebaliknya mengupas isu seks dan lucah dikaitkan dengan Anwar dan juga tragedi berdarah Memali. Abdul Rahman turut menghukum Anwar bersalah sebagai peliwat dan juga pelanggan pelacur,” katanya pada sidang media, semalam.

Azmin turut mempersoalkan seorang pegawai kanan polis terlibat menyampaikan ceramah politik yang didakwanya mengulangi propaganda murahan UMNO dan Barisan Nasional.

“Bagaimanakah pihak polis dapat menjalankan siasatan yang telus dan profesional dalam isu video seks sekiranya pegawai tertinggi PDRM terlibat dalam agenda fitnah ini?

“Mengapakah pengetua dan guru-guru sekolah dari seluruh Kelantan diminta hadir di seminar ini? Apakah kaitan program ini dengan mengangkat martabat pendidikan negara?” katanya.

Sehubungan itu, Azmin menuntut Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar menjawab persoalan dengan jujur supaya dapat menghentikan penyalahgunaan jentera kerajaan khususnya polis dan pejabat pendidikan daripada agenda fitnah.
Read rest of entry

MU KE FINAL LIGA JUARA-JUARA ERPOAH BERTEMU BARCELONA DI WEMBLEY PADA 28 MEI 2011

OLD TRAFFORD - Manchester United akan bertemu Barcelona pada perlawanan akhir Liga Juara-Juara Eropah di Wembley pada 28 Mei, ini merupakan penampilan akhir kelima mereka dalam perlawanan peringkat eropah yang menyaksikan Machester United menyingkirkan Schalke 04 dengan agregat 6-1.

Pada perlawanan peringkat separuh akhir pusingan kedua pagi tadi, Machester United menang 4-1 untuk mengesahkan kemaraan mereka ke peringkat akhir.

Antonio Valencia dan Darron Gibson terlebih dahulu meletakkan Machester United di depan pada minit ke-26 dan 31, walaupun Schalke 04 sempat menjaringkan gol sebelum separuh masa pertama berakhir.

Dua jaringan Anderson dalam masa selang 5 minit memastikan sisa-sisa perjuangan Schalke 04 terhenti di peringkat separuh akhir sahaja.

Dengan kemenangan ini membolehkan Manchester United sekali gus mengulangi aksi final 2009 yang dimenangi Barca.
Read rest of entry

Wednesday 4 May 2011

PETROL RON 97 NAIK LAGI JADI RM2.90 PALING MAHAL DALAM SEJARAH...Tahniah Umno...!

Petrol RON 97 naik 20 sen lagi menjadi RM2.90
azlan

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bermula tengah malam ini, petrol RON 97 akan dijual pada harga baru, iaitu RM2.90 seliter.


Kenaikan itu bagaimanapun tidak melibatkan RON 95 dan bahan api lain di negara ini.
RON 95 kekal pada harga RM1.90 seliter.
Kenaikkan RON 97 ini adalah yang tertinggi dalam sejarah negara dan dipercayai berikutan kenaikan harga minyak mentah di pasaran dunia.


petrol price hike panic 010705 shell stationBulan lalu, harga petrol RON 97 dinaikkan 20 sen kepada RM2.70 seliter.


Harga RON 97 diapungkan sejak 31 Januari lalu mengikut harga pasaran semasa dan sejak itu ia kali ketujuh harga petrol gred itu dinaikkan.


Petrol gred ini lazimnya digunakan oleh kenderaan yang memerlukan prestasi yang tinggi. Semua kenderaan berpendaftaran asing dilarang membeli RON 95 dan mereka menggunakan minyak gred RON 97.
RON 97 pada suatu ketika juga adalah minyak yang seringkali digunakan oleh rakyat sehingga minyak lebih murah RON95 diperkenalkan pada September 2009. Ketika itu RON 97 berharga RM1.80 seliter.

http://www.malaysiakini.com/
Read rest of entry

TERKINI: SAH ! YB NASHA PERTAHAN JAWATAN TIMBALAN. BAKAL DICABAR MAT SABU

PETALING JAYA: Timbalan Presiden PAS Nasharudin Mat Isa pada Rabu mengesahkan beliau akan mempertahankan jawatannya pada pemilihan pusat Jun ini setelah mendapat pencalonan menggalakkan daripada PAS kawasan setakat ini.
 
"Ya, saya akan pertahankan (jawatan Timbalan Presiden). Ini bererti saya akan bertanding untuk penggal yang ketiga," katanya ketika dihubungi pada Rabu.

Nasharudin yang juga Anggota Parlimen Bachok dipilih menjadi Timbalan Presiden PAS pada pemilihan parti 2005.

Beliau mempertahankan jawatan tersebut bagi penggal kedua dalam pemilihan parti ketika muktamar parti Ke-55 pada 2009 setelah mendapat 480 undi mengalahkan Datuk Husam Musa (281 undi) dan Mohamad Sabu (261 undi).

"Keputusan untuk mempertahankan jawatan itu dibuat atas semangat untuk meneruskan persiapan parti bagi menghadapi pilihan raya umum ke-13, yang mungkin diadakan pertengahan tahun depan atau penghujung tahun ini.

"Ini yang saya akan teruskan bersama Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang," tambahnya.

Nasharudin dijangka dicabar anggota jawatankuasa kerja PAS pusat Mohamad Sabu yang sebelum ini telah menawarkan diri untuk bertanding bagi jawatan yang sama.

"Saya terbuka untuk dilawan. Malah sebelum ini berlaku pertandingan tiga penjuru ketika saya bertanding jawatan itu," katanya.

http://mstar.com.my/berita/cerita.asp?file=/2011/5/4/mstar_berita/20110504164049&sec=mstar_berita
Read rest of entry

ELAUN BILAL,SIAK NAIK 80 PERATUS. BENARKAH? Negeri Bn atau PR?


GEORGE TOWN: Kira-kira 800 bilal dan siak di negeri ini akan menerima kenaikan elaun sebanyak 80 peratus mulai 1 Jun ini.

Timbalan Ketua Menteri I Datuk Mansor Othman berkata kenaikan itu melibatkan peruntukan daripada kerajaan negeri dan Majlis Agama Islam Pulau Pinang (MAIPP).

Beliau berkata dengan kenaikan itu, kira-kira 400 bilal yang ketika ini menerima elaun sebanyak RM180 sebulan akan menerima RM324 sebulan, manakala elaun bagi kira-kira 400 siak akan dinaikkan kepada RM360 sebulan daripada RM200 sebulan.

"Keputusan untuk menaikkan elaun bilal dan siak ini dibuat pada mesyuarat MAIPP dan Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri bahagian agama Islam minggu lepas," katanya pada sidang akhbar di sini, Rabu.

Mansor berkata kerajaan negeri akan menanggung 70 peratus daripada perbelanjaan berkenaan yang berjumlah kira-kira RM2.3 juta manakala MAIPP pula menanggung 30 peratus kos terbabit, berjumlah hampir RM985,000. -BERNAMA

p/s; Umno, Gerakan dan BN patut malu pada diri sendiri bila kerajaan PR yang diketuai oleh DAP telah menaikkan elaun Bilal dan Siak sebanyak 80 peratus.

MCA pula ugut pada Najib, boleh terima PAS tapi kena pastikan PAS buang cita-cita nak laksanakan hukum Islam dulu. Sipa lebih jahat, MCA atau DAP?


Read rest of entry

PAS TAK AKAN SERTAI UMNO DAN BN SELAGI TOK GURU NIK AZIZ HIDUP.

Walaupun beberapa kali dipelawa UMNO agar sepakat dalam satu jemaah, nampaknya Pas masih enggan melayani permintaan itu disebabkan perbezaan ideologi dalam kalangan pemimpin mereka.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak baru-baru ini sekali lagi mempelawa dan menyeru parti itu menyertai UMNO dan BN sekiranya benar-benar mahu berjuang untuk Islam.

Melihat kepada keadaan itu, penganalisis politik, Prof Dr Ahmad Attory Hussain berkata, realitinya, Pas bukan enggan menjalinkan kerjasama dengan UMNO dan BN, malah parti itu tidak akan menafikan sekiranya kerjasama sekali lagi terjalin antara mereka.

“Apa yang kita nampak, setakat ini terdapat beberapa pihak terutama melibatkan generasi baru yang memiliki pemikiran baru dalam parti itu berhasrat untuk mengkaji kedudukan mereka dalam Pakatan Rakyat (PR).

“Ia dikukuhkan lagi setelah Pas tidak memenangi sebarang kerusi dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak dan prestasi PKR jatuh merudum di negeri itu,” katanya.

Beliau yang juga Pensyarah Pusat Pengajian Sains Kemasyarakatan, Universiti Sains Malaysia (USM) berkata, kemungkinan besar sekiranya kepimpinan tertinggi parti itu diambil alih orang baru, kerjasama Pas, UMNO akan terjalin.

“Kita lihat semangat untuk bermuzakarah membuak-buak dalam diri generasi baru Pas dan pemimpin UMNO kerana mereka mengambil kira isu-isu yang berlaku selepas 2008 di mana UMNO sendiri pun berada dalam keadaan kelam kabut.

“Sebab itulah, Najib menghulurkan tangan sekali lagi, malangnya Pas masih berdegil. Walaupun belum terima sebarang maklum balas, menurut pemerhatian saya, saya yakin Pas tidak berpakat untuk menggagalkan undangan UMNO itu,” katanya.

Attory berkata, kemungkinan besar isu kerjasama ini akan dibincangkan dalam muktamar Pas yang dijadualkan berlangsung Jun depan.

“Mereka akan kaji semula sama ada mahu melakukan mukabalah (perbandingan) dengan UMNO. Apa yang merunsingkan ialah, kedegilan Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang begitu berkeras enggan menjalinkan kerjasama dengan UMNO.

“Kepimpinan Nik Aziz menjurus kepada kepimpinan ulama, sebab itulah beliau tidak setuju dengan kepimpinan UMNO. Corak kepimpinan beliau berbeza dengan Presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang,” katanya


Read rest of entry

BN GILA TALAK. PRU13 PADA BULAN OGOS 2011?


Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim menyifatkan pelawaan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak agar Pas meninggalkan pakatan parti pembangkang dan menyertai Barisan Nasional (BN) sebagai ‘gila talak’.

Menurutnya, BN/UMNO juga dilihat sedang terdesak bagi meraih sokongan dan undi kaum Melayu sehingga sanggup melaga- lagakan PR.

“UMNO sentiasa berusaha untuk melaga- lagakan DAP dan Pas namun nampaknya usaha mereka tidak akan berhasil Isu ini tidak berbangkit, ia adalah usaha terdesak yang dilakukan UMNO. UMNO terdesak dan kita yakin dengan kepimpinan Pas dengan Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang,” katanya pada sidang media selepas Mesyuarat Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat di Ibu pejabat PKR, di sini, semalam.

Turut hadir ialah Presiden PKR, Datin Wan Azizah Wan Ismail, Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, Timbalan Pengerusi DAP, Dr Tan Seng Giaw.

Penasihat DAP, Lim Kit Siang tidak hadir dan difahamkan sedang menerima rawatan di salah sebuah hospital di Pulau Pinang.

Anwar turut meletakkan keyakinan penuh terhadap kepimpinan Pas dan percaya parti Islam itu tidak akan meninggalkan Pakatan Rakyat (PR) sebagaimana diharapkan musuh politik mereka.

Abdul Hadi pula berkata, cubaan UMNO melaga-lagakan Pas dengan DAP disebabkan melihat prestasi luar jangkaan Pas dalam meraih undi bukan Islam semasa pilihan raya negeri Sarawak lalu.

“Apa yang berlaku pada hari ini ialah DAP telah membuktikan pengundi Cina mengundi Pas walaupun Pas menentang MCA dan MIC. Ini terbukti di Sarawak di mana pengundi Cina boleh mengundi calon Melayu dan Islam walaupun menentang Cina,” katanya.

Memandangkan BN kini sedang berusaha memecahbelahkan kesepakatan PR, pemimpin-pemimpin pembangkang itu sebulat suara mengadakan pertemuan tertutup bersama dalam tempoh dua minggu bagi membincangkan strategi mengelakkan cubaan BN.

“Pertemuan ini adalah pertemuan tertutup khusus membincangkan dasar-dasar bersama mengeratkan lagi hubungan untuk mengelakkan percubaan BN yang cuba menimbulkan kesangsian di kalangan kita bersama,” katanya.

Ketika ditanya mengenai jangkaan tarikh pilihan raya umum ke 13, Anwar yakin ianya akan dilakukan dalam jangka masa terdekat.

“Kami yakin ianya akan berlaku dalam masa terdekat. Malah PR telah bersedia menghadapinya jika ia berlaku pada tahun ini,” katanya.

Ditanya mengenai mesyuarat Majlis Pimpinan Tertinggi PR ini, Anwar berkata, fokus utama adalah merangka strategi besar bagi menghadapi pilihan raya umum ke-13
Read rest of entry

SILA LIHAT JET TAIB MAHMUD BERHARGA RM86 JUTA. MAHATHIR DAN PAK LAH PUN TAK MAMPU BELI...


Seorang bekas pengurus besar syarikat penerbangan milik kerajaan negeri - Hornbill Skyways Sdn Bhd - memberitahu mahkamah bahawa pembelian pesawat jet bernilai RM86 juta untuk kegunaan menteri besar Tan Sri Abdul Taib Mahmud penuh dengan kepinccangan, rasuah dan salah guna kuasa.

mohamed asharat 220910Mohamed Asharat Ramzan Ali (kiri), 48, yang mendakwa beliau dipecat secara tidak sah pada 2005 selepas mendapati terdapat beberapa perkara yang tidak kena dengan syarikat tersebut.

Menurut keterangan 34 muka surat Asharat kepada Mahkamah Industri di Kuala Lumpur, syarikatnya itu telah membeli pesawat jet bisnes Cessna Citation X yang dibina oleh Cessna Aircraft Company yang berpangkalan di Amerika Syarikat sebagai "aset negeri", sebelum menyertai syarikat itu pada 15 Mac 2005.

Dakwanya, pembelian itu juga membabitkan komisyen yang dihuraikannya berjumlah "US$250,000 sebagai elaun jualan" dalam dokumen yang berkaitan.

"(Harga pembelian) kira-kira RM74 juta. Jika faedah ditambah bagi pinjaman RM45 juta dari Ambank, jumlah kos adalah kira-kira RM86 juta," kata Asharat.

NONEPengarah eksekutif syarikat berkenaan Aidan Wing (kanan) yang juga bekas ADUN Lambir menafikan sebarang salah laku dalam pembelian pesawat itu dan berkata elaun jualan yang diberikan itu sebenarnya diskaun pembelian.

Namun Asharat menolak hujah Wing itu.

"Dalam perjanjian jual-beli yang awal, ia menunjukkan elaun jualan US$250,000 telah diterima. Namun angka itu muncul lagi pada harga muktamad pembelian pesawat itu,” katanya kepada mahkamah ketika disoal-balas oleh peguamnya Atan Mustaffa Yussof Ahmad.

Asharat juga berkata pengurus kewangan Shirley Wee, yang terbabit secara langsung dalam pembelian itu mendesak agar pesawat dihantar lebih cepat daripada 28 Julai 2005, meskipun ia perlu melalui beberapa prosedur pentadbiran.


Read rest of entry

CHEGU BARD KELUAR PKR?

 


Blogger Cucumatkilau menulis dalam blognya bahawa kemungkinan Cikgu Bard akan keluar dari PKR jika tuntutan beliau terhadap parti itu berkenaan isu pemilihan baru-baru ini tidak diselesaikan. Cikgu Bard yang memberikan masa untuk pimpinan PKR menyelesaikan isu tersebut kecewa kerana sampai sekarang tiada jalan penyelesaian.

Kita hormati keputusan Cikgu Bard jika ingin keluar parti. Itu hak individu. Namun kita tidak boleh terima jika Cikgu Bard keluar PKR dan menyertai parti-parti diluar dari PKR seperti Umno atau Parti KITA. Bagi kita selain PKR beliau boleh untuk memilih Parti Islam SeMalaysia (PAS) atau Parti Tindakan Demokratik (DAP).

Kita yakin PAS atau DAP sentiasa membuka pintu kepada aktivis seperti Cikgu Bard untuk bersama berjuang menentang kezaliman dan kebejatan ciptaan Umno/BN. Tidak ada ertinya jika Cikgu Bard keluar dari PKR tetapi selepas itu masuk Umno yang jelas menzalimi rakyat, terlibat dengan politik jijik/porno dan sebagainya.

PKR sebagai sebuah parti yang matang dan terbuka sudah pasti tidak 'ambil hati' jika Cikgu Bard menyertai PAS atau DAP sebagaimana mereka boleh menerima keputusan YB Saari Sungip, Haji Anuar Tahir, Dr Hamzah Awang dan lain-lain pimpinan PKR (dulunya PKN) yang menyertai PAS selepas keluar dari PKR atau dulunya Parti KeADILan Nasional (PKN).

Kepada Cikgu Bard berfikirlah secara waras jangan ikutkan nafsu ....................jangan termakan dengan pujukan dan habuan yang mungkin dihidangkan oleh Umno/BN
 
http://www.mutaligat.blogspot.com/
 
Read rest of entry

SUMPAH SALAH...! SUMPAH JUNJUNG AL-QURAN TAPI HUKUM DALAM AL-QURAN TIDAK DIPAKAI. Boleh Jawab Ke Eskay Ni? JAKIM Tolonglah Buat Skrip.......

Presiden PAS, Datuk Seri Hadi Awang menegaskan tindakan ahli perniagaan Datuk Sahzryl Eskay Abdullah mengambil sumpah laknat mengenai video lucah yang ditayangkannya baru-baru ini tidak berlandaskan hukum Islam dan al-Quran, lapor TV Selangor

“Mereka telah melakukan sumpah yang salah. Sumpah pakai al-Quran, tetapi hukum di dalam al-Quran tidak dipakai.

“Mengapa bersumpah al-Quran digunakan tetapi hukum tidak dipakai? Biar dia jawab,” kata Hadi selepas mesyuarat pimpinan tertinggi Pakatan Rakyat.

“Kalau sumpah, mesti pakai hukum yang ada dalam itu (al-Quran). Mengikut Islam tidak cukup menggunakan kitab tetapi mesti memakai hukumnya. Ini sumpah pakai Kitab tetapi tidak digunakan hukum dalamnya,” tambah beliau.

NONEJelas Hadi, Shazryl hanya menggunakan al-Quran sebagai syarat supaya membolehkan beliau melafaz sumpah berkenaan namun ahli perniagaan itu tidak menmatuhi syiar Islam yang ditetapkan.

Eskay melafazkan sumpah laknat itu setelah beliau memegang al-Quaran terbalik sebelum diperbetulkan oleh seorang penceramah bebas.

Beliau mengambil sumpah laknat bahawa Anwar adalah pelaku dalam video seks yang disebarkan sejak 21 Mac.

Beberapa tokoh agama termasuk mufti Perak dan Selangor sebelum ini bersetuju isu berkenaan harus ditangani mengikut hukum qazaf yang dipersetujui oleh Anwar.

Anwar menafikan bahawa beliau ada pelaku dalam video itu dan menegaskan Eskay dan gandingan Datuk T bersekongkol dengan Umno dan polis untuk menjatuhkannya menjelang pilihan raya umum akan datang.

Pada sidang akhbar berkenaan, Anwar ditanya mengenai dakwaan bahawa sayap pemuda PKR membuat kecoh di dalam Masjid Amru al-Asr Bandar Baru Sentul untuk menghalang Eskay mengambil sumpah laknat.

Anggota Angkatan Muda Keadilan telah mendesak supaya sumpah laknat yang dibawa oleh Eskay itu diputuskan menerusi hukum qazaf.

NONEAnwar berkata Eskay dan dua rakannya – bekas ketua menteri Melaka Tan Sri Rahim Thamby Chik dan bekas bendahari PERKASA Datuk Shuib Lazim telah mencemar Islam dan masjid dengan perbuatan yang membelakangkan syarak agama.

"Hanya angkat kitab tapi tidak menuruti hukum. Siapa yang mencemarkan masjid… (mereka) menggunakan Quran tapi tidak mengamalkan," kata beliau
Read rest of entry

KRONOLOGI OSAMA DIKESAN. TERKINI ADA YANG MENAFIKAN OSAMA TERBUNUH. SIAPA BENAR?


WASHINGTON: Lokasi persembunyian Osama bin Laden mula dihidu Amerika Syarikat pada 2007 selepas mengenal pasti dua utusan dipercayai rapat dengan pemimpin al-Qaeda yang dituduh dalang serangan Pusat Dagangan Dunia pada 11 September 2001 (9/11) di New York.

Dua tahun selepas itu, dua ejen warga Pakistan yang bekerja dengan Agensi Perisikan Pusat (CIA) memperoleh identiti seorang daripada utusan Osama itu di Peshawar, Pakistan.

Berikutan itu, mereka berjaya mengesan kediaman yang dipercayai tempat Osama bersembunyi selepas menjejaki utusan itu ke Abbotabad dan mula memantau lokasi berkenaan mulai Ogos 2010.
Sejak Osama melarikan diri dari wilayah pergunungan Tora Bora di Afghanistan pada 2001 selepas serangan 9/11, jejaknya hilang selepas bersembunyi dan mengelak membuat atau menerima panggilan telefon.

Maklumat yang dikumpulkan mendapati dua utusan pemimpin al-Qaeda berkenaan tinggal bersama keluarga masing-masing, malah turut dihuni satu lagi keluarga besar.

Pegawai kanan berkata, keyakinan mengenai tempat itu dihuni seorang pemimpin kanan al-Qaeda semakin kukuh berdasarkan beberapa tanda mencurigakan di kediaman itu.

“Apabila kita lalu di bangunan itu, kita lihat siapa saja yang berada di dalamnya cuba menyembunyikan identiti mereka menerusi cara kawalan keselamatan ketat.
“Atas sebab itu, kami percaya Osama dan keluarganya tinggal di tingkat kedua dan ketiga bangunan utama,” katanya.

“Penghuninya mempunyai kediaman berharga jutaan dolar, tetapi tidak mempunyai sumber pendapatan tertentu. Jika dilihat kes ini, jelas ia adalah bukti menunjukkan militan berprofil tinggi berada di sini dan Osama adalah individu yang sepadan dengan profil itu,” kata seorang lagi pegawai.

Sehingga April lalu, Obama diberi tiga pilihan iaitu menghantar satu pasukan bersenjata bagi menahan atau membunuh suspek, melancarkan pengeboman atau terus menunggu perkembangan lanjut.

Hanya tiga perkataan digunakan oleh Obama pada Jumaat lalu untuk melancarkan operasi menahan atau membunuh musuh nombor satu Amerika itu – ‘It’s a go’ (Teruskan rancangan). – AFP.
Read rest of entry

BARCELONA TUMPASKAN REAL MADRID 3-1 MARA KE FINAL JUARA-JUARA EROPAH

LONDON: Barcelona menepati ramalan apabila layak ke final Liga Juara-Juara Eropah menyingkirkan Real Madrid dengan kemenangan agregat 3-1 selepas kedua-dua pasukan terikat 1-1 pada saingan kedua separuh akhir di Stadium Camp Nou, sebentar tadi.

Pada pertemuan kedua itu, Barca yang mempunyai kelebihan dua gol di tempat lawan minggu lalu mendahului menerusi jaringan Pedro Rodriguez pada minit ke-54.

Real bagaimanapun bangkit menyamakan kedudukan menerusi jaringan Marcelo 10 minit kemudian.
Ini bermakna Barcelona akan bertandang ke final di Stadium Wembley, England, 28 Mei ini bagi bertemu sama ada Manchester United atau Schalke 04' yang ditentukan esok.

Minggu lalu, United menang ke atas Schalke 2-0.
Read rest of entry

MB GANU NAIK ANGIN. PERTIKAI KOS BUAT VELODROM MINI, ASAL RM3.5 JUTA NAIK JADI RM36 JUTA. SPRM tidur ke?

Kontroversi projek pembinaan velodrom mini di Dungun yang bernilai RM36 juta belum berakhir apabila Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said tetap tidak berpuas hati dengan penjelasan yang diberikan oleh pihak berkenaan.

Malah, Ahmad turut menempelak pihak-pihak berkaitan yang mengesahkan bahawa kos tersebut amat sesuai untuk pembinaan sebuah kompleks sukan yang menyediakan pelbagai kemudahan termasuk velodrom mini.

Beliau seterusnya mempertikaikan kos projek berkenaan yang disifatkannya jauh lebih tinggi berbanding kos asal RM3.5 juta, seolah-olah memberi gambaran projek itu dibina untuk penganjuran temasya sukan berprestij dan bertaraf dunia.

“Pembinaan projek sukan ini biarlah berpatutan dengan keperluan sukan peringkat negeri. Kita buat velodrom atau kompleks sukan bukan untuk menjadi tuan rumah Sukan Olimpik, tetapi kalau Majlis Sukan Negeri ada duit, dia buatlah,” katanya sinis.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyempurnakan majlis sambutan Hari Penyakit Kronik dan Hari Kesihatan Sedunia peringkat negeri Terengganu di sini hari ini.

Ahmad diminta mengulas pendirian pihak yang berkaitan bahawa kos RM36 juta yang dicadangkan Jabatan Kerja Raya (JKR) negeri adalah untuk membina sebuah pusat kecemerlangan basikal negara, bukan hanya untuk sebuah velodrom mini semata.

Pengarah MSN negeri, Zainal Abidin Hussin sebelum ini berkata, kos tersebut merangkumi kemudahan velodrom tertutup, asrama serta kemudahan-kemudahan sukan lain di pusat kecemerlangan itu.

Katanya, konsep yang diambil berdasarkan velodrom di Melbourne, Australia itu dibuat selepas JKR dan MSN melawat tapak cadangan pembinaan tersebut di Kampung Balai Besar, Dungun dan juga kemudahan sama di Ipoh, Perak dan Cheras, Kuala Lumpur.

Ahmad sebelum itu terkejut dengan penetapan kos projek berkenaan yang disifatkannya amat tinggi serta tidak munasabah berbanding kos asal sehingga mendorong beliau mengarahkan pihak JKR mengkaji semula perkara itu.

Beliau selanjutnya berkata, jika MSN atau pihak berkenaan mempunyai kemampuan untuk membina projek sukan tersebut dengan kos setinggi itu, terserahlah kepada mereka untuk menentukannya.

“Sebenarnya kita nak buat sebuah velodrom rakyat yang sesuai untuk latihan asas. Tetapi kalau MSN ada duit, ‘buatlah’... bukan payah pun.

“Orang suruh reka dengan kos RM3.5 juta, kenapa buat RM36 juta,” soal Ahmad.

..."SEMUA MAKAN KOMISYEN BRO...SEBAB BUDAYA UMNO MEMANG MACAM TU, SEMUA NAK RASA DUTI ATAS ANGIN....REPORTLAH PADA SPRM....CAKAP JE PANDAI MU NI..."

Read rest of entry

WANITA UMNO PULA BERGADUH SESAMA SENDIRI ISU KERUSI PILIHANRAYA.....Petanda Kehancuran

Permintaan Wanita UMNO supaya peruntukan kerusi bagi calonnya pada pilihan raya umum akan datang dinaikkan kepada 30 peratus berbanding 10 peratus sekarang bukanlah satu beban kepada pucuk pimpinan parti.

Exco pergerakan itu yang juga Ketua Wanita UMNO Pahang, Datuk Rosni Zahari berkata, Wanita UMNO hanya memperjuangkan apa yang menjadi hak kepada golongan itu.

"Kita tidak pernah berniat untuk membebankan pucuk pimpinan. Memandangkan sekarang sudah ramai wanita yang berkebolehan kita cuma meminta perkara itu dipertimbangkan.

"Apa pun terpulang kepada Presiden parti, Datuk Seri Najib Tun Razak untuk membuat keputusan. Kita tidak memaksa," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini, hari ini.

Beliau mengulas kenyataan bekas Ketua Wanita UMNO, Tan Sri Rafidah Aziz semalam yang meminta supaya pergerakan itu tidak membebankan pemimpin parti dengan menuntut diberikan kerusi yang lebih banyak pada pilihan raya umum akan datang.

Seorang lagi Exco Wanita UMNO yang juga Ketua Wanita UMNO Johor, Datuk Sharifah Azizah Syed Zain berkata, kuota kerusi sebanyak 30 peratus seperti yang diminta Wanita UMNO itu bukan satu perkara yang wajib dipenuhi oleh pucuk pimpinan parti.

"Ia tidak bermakna kita benar-benar mendesak. Kita cuma mahu wanita diberi pengiktirafan yang lebih baik sahaja. Semuanya terpulang kepada pemimpin parti," katanya.

Sementara itu, Exco Wanita UMNO, Datuk Jamelah A. Bakar yang juga menganggap permintaan pergerakan itu bukan satu beban kepada pucuk pimpinan parti berkata, Wanita UMNO tidak pernah menuntut secara berlebih-lebihan sesuatu perkara kepada parti.

Malah katanya, Wanita UMNO sentiasa prihatin terhadap bebanan yang ditanggung pucuk pimpinan selama ini.

"Bagaimanapun sejak keahlian Wanita UMNO yang semakin ramai , kita berharap diberikan lebih tempat. Namun segalanya adalah berbalik kepada pucuk pimpinan untuk membuat keputusan," katanya.
Read rest of entry

Tuesday 3 May 2011

OSAMA PENGGANAS? KATA OBAMA DAN NAJIB. BAGAIMANA APCO YAHUDI ISRAEL? APA KOMEN NAJIB? Tok Guru Doa Rahmat

Datuk Nik Aziz Nik Mat menganggap pihak yang menyifatkan dunia lebih selamat dengan kematian Osama Laden sebagai tidak cermat dan "bertujuan menampakkan diri sebagai penyokong Amerika".

"Jika dunia lebih selamat dengan kematian Osama, adakah dunia juga lebih selamat dengan kewujudan Amerika?" soal menteri besar Kelantan itu.

Kenyataan Nik Aziz (kiri, berserban) itu dipercayai cuba 'menyiku' Najib yang semalam dilaporkan berkata dunia akan lebih selamat dan aman dengan kamatian pemimpin al-Qaeda itu.

Perdana menteri juga dilaporkan berkata kematian Osama adalah juga satu pengajaran bahawa keganasan tidak membuahkan sesuatu kebaikan sebaliknya membawa kemudaratan kepada semua pihak.

NONENik Aziz bekata, jika benar Osama dibunuh oleh Amerika Syarikat semalam, sebagai seorang Islam beliau perlu mendoakan rahmat dan keampunan saudara seagamanya itu.

"Inilah yang dituntut oleh Islam sewaktu menerima berita kematian saudara seagamanya.
Amerika juga pengganas

"Sebesar manapun kesalahan seorang muslim, jika ia mati dalam keadaan agamanya Islam, keampunan terhadapnya harus dipohon oleh saudara muslim yang lain," katanya dalam satu kenyataan.

azlanMursyidul am PAS itu bagaimanapun menyerahkan kepada Allah berhubung dakwaan keterlibatan Osama dengan keganasan kerana ia disebarkan melalui propaganda yang dipelopori Amerika Syarikat.

"Jika benar beliau terlibat dengan kegananasan, sudah tentu saya tidak menyokong keganasan tersebut.

"Bagaimanapun keterlibatan Osama dengan keganasan masih lagi merupakan berita samar yang tidak dapat disahkan, namun keterlibatan Amerika Syarikat sendiri dalam keganasan sudah terbukti," katanya.

azlanNik Aziz sebaliknya menyelar Amerika Syarikat yang melancarkan serangan terhadap Afghanistan dan Iraq sebelum ini untuk mencari senjata pemusnah yang tidak dijumpai sehingga ke hari ini.

"Apa pula tindakan Amerika Syarikat terhadap Israel yang terang-terang melakukan keganasan di bumi Palestin? Bukan sahaja tidak bertindak, bahkan Amerikalah yang kuat menyokong Israel.

"Justeru, jika Osama dianggap sebagai pengganas, maka Israel lebih patut disebut sebagai ganas dan penyokongnya Amerika Syarikat juga tidak boleh lari dari digelar sebagai ganas," tegasnya.


Read rest of entry

ALI RUSTAM TIDUR KE? Bila Nak Baiki Tanah Mendap Di Masjid Alor Gajah Ni...!


ALOR GAJAH: Jemaah Masjid Pulau Sebang, dekat sini, kebimbangan selepas hakisan tebing sungai semakin menghampiri kawasan masjid berkenaan.

Penduduk mendakwa kejadian bermula sejak kira-kira setahun lalu itu disebabkan kerja mengorek pasir di kawasan berhampiran.

Penduduk, Azman Ali, 37, berkata kerja mengorek pasir itu mengakibatkan tebing sungai menjadi rapuh lalu tembok sekitar masjid runtuh sedikit demi sedikit.

“Bahagian yang runtuh itu jelas dan sedikit demi sedikit mendap. Keadaan ini ditambah dengan cuaca tidak menentu membuatkan hakisan terus berlaku meruntuhkan tebing di sepanjang sungai.

“Kawasan tebing runtuh itu menjadi tempat letak kenderaan bagi jemaah masjid, sekali gus membahayakan keselamatan mereka,” katanya di sini.

Menurutnya, sekiranya masalah itu tidak diatasi segera pihak terbabit, ia akan mendatangkan bahaya kepada jemaah masjid berkenaan.

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Kampung Pulau Sebang Selatan, Zakaria Abdullah, berkata masalah itu sudah dikemukakan kepada wakil rakyat di situ.

Katanya, pihak JKKK masih menunggu jawapan bagi menyelesaikan masalah itu dan aduan sudah dikemukakan bagi membaik pulih tebing sungai itu.


“Saya sudah bawa perkara ini kepada pihak berkenaan dan ia sudah pun diluluskan cuma belum pasti bila kerja baik pulih akan dilaksanakan kerana masih menanti peruntukan kerajaan.

“Saya harap penduduk di kawasan ini bersabar berikutan masjid menjadi tumpuan setiap jemaah dan kami akan terus berikhtiar supaya masalah ini diselesaikan,” katanya.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Gadek, Datuk Abd Ghaffar Atan, berkata peruntukan bagi membaik pulih tebing masjid itu sudah diluluskan, namun ia mengambil masa.


p/s. Jika di Jepun mereka berbangga kerana telah membaikpulih semua frasarana dan jalanraya selama tempoh enam bulan sahaja selepas berlaku bencana tsunami baru-baru ini, teteapi di negeri maju di Melaka...tanah mendap di masjid yang amat membahayakan nyawa penduduk kampung pun entahkan bila nak dibaiki. Nak tunggu ADUN mati ke? Atau enam tahun?

Read rest of entry

Anwar dakwa polis lindungi dalang video seks

SAKSIKAN KENYATAAN LISAN ANWAR DI SINI...Sila klik Tajuk Di Atas...

Read rest of entry

GRADUAN UKM 23 TAHUN DIBUNUH SEBAB TOLAK LAMARAN LELAKI USIA 50 TAHUN

ALOR SETAR: Hanya kerana enggan berkahwin dengan teman lelakinya, seorang wanita berumur 23 tahun ditikam hingga mati di bilik sewaan lelaki itu di Taman Mahkota, Jalan Stadium di sini, malam Isnin.

Mayat Ratna Sufizzah Riyanti Omar ditemui pada pukul 11 malam dengan kesan tikaman di perut, dada dan tangan.

Ketua Polis Daerah Kota Setar ACP Adzaman Mohd Jan berkata kejadian dikatakan berlaku ekoran wanita itu menolak lamaran teman lelakinya yang berusia 50 tahun menyebabkan lelaki terbabit berang dan bertindak luar kawalan.

"Suspek yang bekerja sebagai tukang masak di sebuah restoran di sini sejak sebulan lepas menyerah diri di balai polis di sini kira-kira pukul 1.30 pagi dengan membawa pisau yang digunakan untuk membunuh mangsa setelah dinasihatkan oleh majikannya.

"Suspek mengenali mangsa sejak lima hingga enam tahun lepas. Suspek telah mempunyai keluarga di Johor," katanya pada sidang akhbar di sini, Selasa.

Difahamkan wanita yang berasal dari Kampung Balik Bukit, Tobiar, Pendang itu bekerja di sebuah kilang di Gurun selepas menamatkan pengajian dalam bidang Sains Nukleas di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) Ogos lepas.

Adzaman berkata lelaki itu akan direman bagi membantu siasatan. Kes akan di siasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan, yang jika sabit kesalahan boleh dihukum gantung sampai mati.
Mayat wanita itu dihantar ke Hospital Sultanah Bahiyah (HSB) di sini untuk bedah siasat.

Sementara itu, keluarga wanita berkenaan yang ditemui di bilik mayat HSB enggan ditemubual. -BERNAMA
Read rest of entry

BAPA MAUT SELEPAS HANTAR ANAK KE SEKOLAH. Isteri Dan Anak-Anaknya Berada Di Tempat Kejadian. Al-Fatihah.

KUALA TERENGGANU: Seorang kakitangan Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT) maut ketika dalam perjalanan pulang setelah menghantar dua anaknya ke sekolah apabila motosikal yang ditunggangnya merempuh kenderaan pacuan empat roda di sini, Selasa.

Kejadian pada pukul 8.30 pagi itu menyebabkan Fadzul Wahid Mohamad, 39, dari Kampung Gong Pak Maseh di sini mati di tempat kejadian dan mayatnya dihantar ke Hospital Sultanah Nur Zahirah untuk bedah siasat.

Ketua Bahagian Ketenteraman Awam dan Trafik Daerah Kuala Terengganu ASP Khazahari Che Amat berkata motosikal yang ditunggang lelaki itu dipercayai hilang kawalan dan merempuh belakang sebuah kenderaan pacuan empat roda di hadapan Sekolah Menengah Kebangsaan Panji Alam, di sini.

"Akibat rempuhan itu, bapa kepada tiga orang anak itu tercampak ke atas jalan raya," katanya kepada pemberita di sini, Selasa.

Isteri mangsa dan kedua-dua anaknya yang berpakaian seragam sekolah turut berada di tempat kejadian. -BERNAMA
Read rest of entry

Popular Posts

 

About Me

tukartayarbaru
BERIKHTIAR DAN MENDOAKAN KESEMBUHAN SEMUA
View my complete profile

tukartayarbaru

tukartayarbaru

Malaysiakini

Harakah

Utusan Online

Kosmo Online